Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Павербанки ще знадобляться: чому можуть повернутися відключення світла

З'ясувалось, чи існують ризики повторних відключень світла

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому можуть вимикати світло

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Із червня відбуватиметься активне відновлення енергосистеми від наслідків ворожих обстрілів, тоді почнуть надходити потрібні елементи обладнання. Однак, це прогноз найоптимістичніший.

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Чи є ризик аварійних відключень

За його словами, попри профіцит потужності у системі 1,5-2 ГВт, ризик аварійних відключень зберігатиметься, адже, серед іншого, лінії перебувають у стані "відремонтовані на коліні".

"Ризик аварій зберігатиметься, поки ми не відновимо наші високовольтні лінії та генераційні потужності. Лінії перебувають у стані "відремонтовані на коліні", оскільки поки що не було можливості відвозити обладнання в заводські умови, відновлювати його капітально або масово замінити на нове", – пояснив Харченко.

Також, за словами спеціаліста, наразі енергопостачання в Україні не є настільки надійним, як було до пошкоджень. У зв'язку із чим – а також з огляду на загрозу нових російських атак на енергосистему – "генератори та павербанки українцям ще знадобляться".

Коли розпочнуть активне відновлення системи

За словами Харченка, активне відновлення енергосистеми відбуватиметься, у найкращому випадку, з червня 2023 року. Очікується, що тоді почнуть надходити потрібні елементи обладнання.

При цьому він наголосив: липень-вересень будуть "дуже спекотними" місяцям для енергетиків. Адже напередодні наступного опалювального сезону "буде дуже важливо максимально відновити мережу".

"Завдання енергетиків – перевести ситуацію в енергосистемі з нестабільно позитивної на стабільно позитивну", – резюмував експерт.

Чому можуть траплятися аварії

За словами Олександра Харченка, в даний момент більша частина регіонів країни заживлена електрикою нормально, але це не гарантує відсутність аварій через:

  • перевантаження обладнання;
  • нестандартні схеми роботи.

Чому тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Усе через те, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Аби вирішити цю ситуацію, Кабінет міністрів ініціював створення одразу кількох робочих груп, які вивчають можливості переглянути тарифи на електроенергію.

"Нам потрібно дуже ретельно вивчити питання відшкодування витрат для малозабезпечених категорій населення. При цьому інші громадяни точно мали б змогу сплачувати новий тариф", — розповів Ущаповський.

Раніше ми писали про те, якою буде ситуація зі світлом 3 березня. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.