Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Різняться тарифи? Чому деякі українці значно більше платитимуть за воду

Експерт пояснив, чому в деяких містах платити за водопостачання доведеться значно більше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на воду в деяких містах більше підвищаться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скоро значно підвищать тарифи на холодну воду, однак у деяких містах зростання сум у платіжках може бути значно вищим – на 30-40 %.

Про це повідомив голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За словами експерта, наразі фінального рішення профільної нацкомісії (НКРЕКП) щодо цього питання ще немає, тому поки мова йде виключно про проєкт.

"Перший етап – це подорожчання водопостачання та водовідведення в середньому на 10% з 1 квітня. І наступний етап – з 1 липня подорожчання ще на 10%. Але в основному проходитиме підвищення вартості послуг водопостачання, і це вийде не 10%. Я підрахував, що в деяких водоканалах буде зростання до 30%", – зазначив Попенко.

Від чого залежить вартість води

За словами експерта, собівартість послуг водоканалів у першу чергу залежить від кількості абонентів. Аби покрити всі витрати, потрібно мати щонайменше 100 тисяч споживачів, наголосив Попенко. Однак, наразі багато водоканалів працюють у містах із населенням 20-40 тис. осіб, а тому є збитковими.

"Такі водоканали змушені піднімати тариф на 20-40%. А є водоканали, які піднімають на 5-10%, і вони себе окупають. Наприклад, для Києва немає сенсу підвищувати на 30%, бо там мільйони абонентів, одна з найдовших мереж у ЄС", – пояснив Попенко.

Який вихід із ситуації

У першу чергу, на думку спеціаліста, варто провести реформування роботи водоканалів – слід укрупнювати підприємства, як це відбувається, наприклад, у Британії та Нідерландах.

"Там у межах цілих територій було об'єднано водоканали до 100-200 тис. абонентів", – навів приклад Попенко.

Також експерт звернув увагу на проблеми із вартістю електроенергії, адже у чинні тарифи водоканалів закладені тарифи 3–4 гривні.

"А на сьогодні електроенергія (для підприємств, – ред.) – 5 грн без ПДВ... Крім того, є зарплата (співробітникам, – ред.), капітальні ремонти. Зношеність мереж на сьогодні становить у середньому 50%... Але жодні підвищення тарифів не вирішать проблему капремонтів – суми невідповідні: зростання тарифів дасть сотні мільйонів гривень, а для капремонту лише мереж Києва потрібно 5 млрд доларів", – додав фахівець.

Яку комунальну послугу українцям можна не оплачувати

Раніше ми вже писали, що українці щомісяця отримують дві платіжки за газ – за використання (за лічильником) та за доставлення палива. Остання послуга є обов'язковою для оплати, але є деякі винятки.

Ви можете ігнорувати платіжку за доставлення газу, якщо у вас офіційне від'єднання споживача від газопостачання. Та через повномасштабну війну Нацкомісія затвердила ще деякі приводи для несплати послуги. Детальніше читайте тут.

Раніше ми повідомляли, скільки платитимуть українці за воду найближчим часом. Крім того, сайт Pro Гроші писав, що робити споживачам, які дізналися про борг перед Нафтогазом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.