Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірше попереду? Коли чекати на пік підйому води після підриву Каховської ГЕС

Розбиралися, які збитки були завдані гідроенергетиці після підриву дамби та яких наслідків чекати далі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через підрив російськими військовими Каховської гідроелектростанції (ГЕС) гідроенергетика нашої країни зазначала відчутних збитків. Було втрачено 355 мегават генерації із загальних 7530 або близько п'яти відсотків. Пік підйому води очікується 7 червня.

Про це повідомляє Центр економічної стратегії у вівторок, 6 червня.

"Підрив Каховської ГЕС — це втрата 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики. Це 5% від українських потужностей гідроенергетики (7530 МВт), отже втрати відчутні, але помірні", – йдеться у повідомленні Центру.

Проте, як зазначається, для української енергосистеми наразі втрата Каховської ГЕС не матиме впливу – з вересня 2022 року після вивезення українського персоналу за межі станції її потужності не обслуговували потреби української енергомережі.

Коли очікувати пік розливу води

За інформацією Укргідроенерго, пік розливу води з Каховського водосховища відбудеться вранці, 7 червня, а за 2-4 дні Каховське водосховище щезне.

"Ми розуміємо, що протягом 2-4 діб водосховище буде повністю спрацьоване", - зазначив генеральний директор компанії Ігор Сирота.

За словами Сироти, з урахуванням цього сценарію, стабілізація рівня в районах затоплення відбудеться, ймовірно, в наступні чотири-п'ять діб.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

В ОП заявили про небезпеку для Криму

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може залишити Крим без води. Він додав, що руйнування гідроелектростанції – "це максимальна неадекватність".

Саме підрив ГЕС може призвести до знищення населених пунктів та біосфери. Крім того, Єрмак повідомив, що вже кілька сіл були повністю або частково затоплені.

"Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", – написав керівник ОП.

За словами Андрія Єрмака, цими діями російські окупанти намагаються зірвати контрнаступ українських військових. Однак всі спроби марні, адже підрив ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ. Командування передбачило такі кроки окупантів, додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.