Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтова "голка" зламалась? Чому країни ЄС поспішають позбутись залежності від Росії

Розповідаємо, як країни Європи прискорюють процес відмови від російських нафтопродуктів та чим це загрожує російським компаніям

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Болгарія відмовиться від російської нафти швидше, ніж планувала

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Від російської нафти відмовиться ще одна країна, Болгарія планує позбутись нафтової залежності швидше ніж планувалося. Країна ухвалила рішення відмовитись від винятку із санкцій, який давав можливість заводу "Лукойл" імпортувати сировину.

Про це, розповіла очільниця парламентської групи партій ГЕРБ-СДС Десіслава Атанасова, повідомляє БТА.

Під час запровадження ембарго на російську нафту Болгарія отримала виняток, щоб забезпечити внутрішній ринок достатньою кількістю сировини. Один із ключових споживачів російської нафти на глобальному ринку — є компанія "Лукойл", а також, на цей момент, це найбільший нафтопереробний завод Болгарії.

"Відступ буде скасовано у два етапи – перший – призупинення експортних квот з 1 січня, другий – з 1 березня остаточне скасування відступу", — йдеться у спільній заяві голови ПГ ГЕРБ-СДС Десислави Атанасової з міністром фінансів Асеном Василєвим.

За її словами, про цей перехідний період був необхідний виключно для того, щоб не було фінансових потрясінь на ринку.

"Ми знайшли можливості задовольнити всі вимоги депутатських груп щодо надходжень і видатків державного бюджету", — повідомила голова ГГ ГЕРБ-СДС.

Як стало відомо, за перші 10 місяців 2023 року завод "Лукойл" переробив майже 5 мільйонів тонн російської нафти, а розмір податків, які пішли до російського бюджету, сягнув орієнтовно 1,13 мільярда євро. Однак ситуація змінюється, якщо з 1 січня 2024 року для заводу скасують експортні квоти, то 1 березня Болгарія відмовиться від усіх інших заходів, які дозволяли виключити завод із санкцій ЄС.

Чому Росія втрачає ринки збуту золота

Імпорт російського золота до ОАЕ не був офіційно обмежений, але, попри це, обсяги поставок значно скоротились. Основними причинами для цього вважають:

  • припинення транспортування російського золота державною логістичною компанією Transguard, яка входить до складу авіакомпанії Emirates Group;
  • запровадження нового пакету санкцій з боку Великої Британії проти компаній, пов’язаних з торгівлею російським золотом, включаючи дубайську Paloma Precious DMCC;
  • санкції США щодо найбільших російських золотодобувних компаній АТ "Полюс" і місцевого підрозділу Polymetal International Plc;
  • сплеск китайських цін на золото вище міжнародних у вересні 2023 року;
  • банківські перекази в ОАЕ піддаються посиленому нагляду;
  • готівкові платежі контролюються через обов’язкову державну базу даних.

Окрім того, зміщення торгівлі російським золотом в сторону Гонконгу сприяє позиція Китаю, який має намір збільшити торгівлю з Росією. Основну роль тут відіграє гонконзька VPower Finance Security Ltd, яка переміщує готівку та дорогоцінні метали для найбільших фінансових установ Китаю.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме нафта найближчим часом, та як відреагував ринок нафтопродуктів через конфлікт на Близькому Сході.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.