Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на "чорне золото" вразять світ? Скільки коштуватиме нафта найближчим часом

Розповідаємо, який прогноз дають профільні експерти щодо вартості нафти на світовому ринку в найближчій перспективі

Фото: Unsplash

Як конфлікти впливають на ціну нафти

Фото: Unsplash

Через уповільнення економічного зростання попит на нафту послаблюється. Саме тому, Світовий банк прогнозує, що у четвертому кварталі цього року середня ціна складатиме $90 за барель, а у 2024-му вартість знизиться до $81.

Про це йдеться у матеріалі Світового банку.

В організації переконані, що ескалація конфлікту Ізраїлю та ХАМАС може спричинити зростання ціни на нафту, за неповний місяць після початку війни на близькому сході її вартість виросла на 6%, хоча більшість матеріалів та продовольство майже не відреагували.

На основі аналізу регіональних конфліктів, які відбувалися з 70-х років минулого століття, Світовий банк спрогнозував три можливі сценарії розвитку подій:

  • сценарій "невеликого збою" — передбачає зростання цін на нафту в діапазоні $93-102 за барель у IV кварталі. Тут проводиться паралель з громадянською війною в Лівії у 2011 році, коли відбулось скорочення видобутку нафти на 0,5-2 млн барелів на добу;
  • сценарій "середнього зриву" — матиме наслідком зростання цін до $109-121 за барель, як це відбувалось під час війни в Іраку у 2003 році, коли видобуток нафти скоротився на 3-5 млн барелів на добу;
  • сценарій "великих збоїв" — призведе до зростання цін до $140-157 за барель. Подібне відбувалось у 1973 році, під час арабського нафтового ембарго, що спричинило скороченням світового постачання нафти на 6-8 млн барелів на добу.

"У Світовому банку підкреслили – значне зростання вартості нафти неминуче призведе до зростання цін на продовольство, які й нині залишаються значними у багатьох державах, що розвиваються", — так відреагував на прогноз Світового банкуголова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як впливає вартість нафти на ринок пального в Україні

Оскільки на ціну пального впливає багато факторів, один з яких – вартість сировини, то зрозумілими стають занепокоєння українців — чи можуть в Україні подорожчати бензин і дизель.

"Війна завжди робить нехороші речі з ціною на нафту. Наслідки ми бачимо вже зараз. Адже до подій в Ізраїлі нафта коштувала 84 долари за барель. А за дні конфлікту вона піднялась до 87 доларів за барель", — повідомив аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Експерт зауважив, що війни негативно відображаються на цінах, але, враховуючи, що доля імпорту сировини з Ізраїлю склала — 2,4% від загального обсягу за 9 місяців 2023 року, перейматися щодо росту цін на пальне не варто.

Раніше ми писали, як конфлікт в Секторі Гази вплинув на ціну нафти у світі, скільки коштуватиме бензин в листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.