Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафта чутливо відреагувала на події в Секторі Гази: що стало з цінами 18 жовтня

Світовий ринок нафтопродуктів занепокоєний розгортанням конфлікту на Близькому Сході, адже це може негативно вплинути на постачання ресурсів

Фото: Pixabay, скрін. Колаж: Pro Гроші

Нафта знову різко подорожчала на світовому ринку

Фото: Pixabay, скрін. Колаж: Pro Гроші

У середу, 18 жовтня, ф’ючерси на еталонні марки нафти – Brent і West Texas Intermediate (WTI) – різко подорожчали. Ситуацію на світовому ринку спровокувала ескалація конфлікту в Секторі Гази та загибель сотень людей у лікарні внаслідок потрапляння ракети.

Про це пише Reuters.

Вранці ф’ючерси виросли на 2% для обох марок нафти. Brent подорожчала на 1,75 долара за барель, а WTI – на 1,91 долара. Котирування становили 91,65 долара і 88,57 долара відповідно.

Різкі зміни обумовленні побоюваннями учасників ринку стосовно потенційних перебоїв з постачанням нафти. Адже напруженість в Ізраїлі та Секторі Гази не спадає, щобільше, ймовірність дипломатичного вирішення конфлікту меншає.

Нафта марки Brent подорожчана більш як на 2% 18 жовтня
Нафта марки Brent подорожчана більш як на 2% 18 жовтня
Фото: Скріншот

Фактором подорожчання еталонних марок стало потрапляння ракети в будівлю лікарні, де перебували сотні палестинців. В результаті трагедії загинуло чимало людей, а сторони звинуватили одна одну, не взявши відповідальність за смерть невинних.

Після цього Йорданія скасувала саміт, запланований за участю президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена та лідерів Єгипту і Палестини. Нафтовий ринок напружено спостерігає за ситуацією та чутливо реагує на кожну подію, яка здатна принести загрозу постачанням ресурсу з Близького Сходу.

"Негативні сценарії можуть підштовхнути ф’ючерси на нафту Brent вище 100 доларів за барель, оскільки ризик розширення ізраїльсько-палестинського конфлікту і потенційного залучення Ірану підвищує побоювання стосовно поставок", – уточнило видання.

Що загрожує ринку пального в Україні через вартість нафти

Раніше журналісти сайту Pro Гроші розпитали аналітика компанії "Нафторинок" Олександра Сіренка, чи можуть в Україні подорожчати бензин і дизель через нестабільні показники ціни на нафту. Адже на ринок пального впливає багато факторів, один з яких – вартість сировини.

Як зауважив експерт, всі війни негативно відображаються на цінових показниках. Наслідки збройного протистояння Ізраїлю та Сектору Гази стали відчутними одразу: до подій нафта коштувала 84 долари за барель, а за перші дні конфлікту вартість піднялась до 87 доларів.

Що стосується України, то ми також імпортували трохи сировини з Ізраїлю. Але це незначна частка – 2,4% від загального обсягу за 9 місяців 2023 року. Тож не варто переживати щодо росту цін на пальне тільки з огляду на припинення транспортування сировини з регіону.

Хоча Олександр Сіренко вважає, що вже зараз необхідно шукати шляхи заміни потенційної нестачі, навіть якщо вона невелика.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як конфлікт на Близькому Сході вплинув на світовий ринок нафти. Також ми повідомляли, що енергоресурси від агресора не потрібні та розповідали, як Чехія планує позбутись залежності від російської нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.