Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Занадто низькі ціни? Скільки коштуватимуть нафта та газ наприкінці 2023 року

Експертами зазначається, що ціни зміняться, бо пропозиція буде значно перевищувати попит

Фото: Unsplash

Чого очікувати від цін на нафту та газ

Фото: Unsplash

Експерти вже дали свій прогноз щодо вартості нафти на світовому ринку в найближчій перспективі. Вони зазначили, що попит на "чорне золото" знижується. І не тільки вони так вважають. Інші фахівці також вважають, що світові ціни на нафту та газу знизяться у 2023 році. У наступному ж році ціни стануть стабільними.

Про це повідомляє "Інфляційний звіт" Національного банку України (жовтень 2023 року).

Чого очікувати від цін на нафту

Зазначається, що світові ціни на нафту переглянуті в бік підвищення через обмежувальну політику країн ОПЕК, яка діятиме до кінця 2024 року (довше, ніж раніше очікувалося), жорсткіші заходи Саудівської Аравії щодо обсягів видобування, обмеження експорту Росією та стійкіший попит США.

"Однак нарощування виробництва США, окремими країнами Латинської Америки та Африки сформує знижувальний тиск на ціни. Додатковим чинником буде продаж неконтрольованої нафти з п’яти країн: Ірану, Іраку, Лівії, Нігерії та Венесуели", – йдеться у звіті.

Що буде з цінами на газ

Ціни на природний газ на європейському ринку після сезонного зростання в опалювальний період поволі знижуватимуться. Зазначається, що цьому сприятимуть збільшення виробництва СПГ у США та країнах Африки, подальша орієнтація постачань дешевшого російського газу до Китаю та Індії, що зменшуватиме попит на нього з боку цих країн на інших ринках, а також збалансованіше накопичення запасів у зв’язку з постачанням СПГ.

"Водночас через збільшення частки СПГ на європейському ринку, що посилить конкурентну боротьбу за нього з ринком Азії, волатильність цін на газ залишатиметься високою", – прогнозує НБУ.

Коли припинять транзит російського газу через Україну

Ми вже писали, що транзит російського газу через українську газотранспортну систему продовжується. Це відбувається відповідно до чинних контрактів, та щоб країни Європи не залишились без опалення в період зими. Однак, термін дії контрактів спливає, а припинення транзиту суттєво вдарить по бюджету Росії.

Зазначається, що спроба замінити європейський ринок китайським за допомогою газопроводу "Сила Сибіру" не буде ефективною для Росії, оскільки вони мають лише частину ринку. Через Україну та інші території проходить газ із Західного Сибіру, а в Китай — газ з інших родовищ, які розташовані у Східному Сибіру. А ефективному експорту морем заважає низка проблем.

Наголошується, що термін дії контракту на транзит російського газу до Євросоюзу закінчується вже 30 грудня 2024 року, а продовжувати його Україна не планує. А від газу, який проходить українською газотранспортною системою, залежать Чехія, Словаччина, і меншою мірою Угорщина та Австрія.

Раніше ми вже писали, як заощадити на вартості розподілу газу. Також ми пояснювали, чи вистачить Україні газу, аби безперешкодно пройти опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.