Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції все-таки діють: Росія почала втрачати канали збуту золота

Розповідаємо, куди Росія постачає своє золото та чому відбувається зміщення центру торгівлі в напрямку Гонконгу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ОАЕ відмовляються від Російського золота

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни центр торгівлі російського золота перемістився з Лондона в Дубай, але зараз вже стає очевидним його чергове зміщення в сторону Гонконгу.

Про це повідомляє інформаційна агенція Bloomberg.

Слід відзначити, що Гонконг тривалий час був основним каналом надходження золотих злитків до материкового Китаю, але з квітня цього року поставки з Росії значно зросли. За цей рік до Гонконгу було завезено 68 тонн російського золота, а це у 4 рази більше, ніж минулого року. На думку експертів, зміна орієнтації в сторону Гонконгу відбулася через:

  • придушенням Об’єднаними Арабськими Еміратами незаконної діяльності на ринку металів;
  • через запровадження санкцій США проти провідних золотодобувних компаній Росії.

До повномасштабної війни проти України, російське золото відправлялось центру світової торгівлі золотом у Лондоні, але російська війна зробила його не потрібним серед звичайних підприємців, ще до офіційної заборони на імпорт до країн Великої сімки та ЄС.

Оскільки ОАЕ дотримувались нейтралітету щодо постачання російського золота і коли воно було заблоковано в Лондоні, експорт направили до Дубаю. Минулого року обсяг поставок злитків до ОАЕ сягнув 96,4 тонни, що зробило Росію найбільшим постачальником в країні.

Чому відбулось зміщення торгівлі російським золотом в сторону Гонконгу

Попри те, що в ОАЕ досі дозволений імпорт російського золота, обсяги поставок значно скоротились. Таку тенденцію частково пов'язують з тим, що країну Близького Сходу було додано до списку спостереження FATF, а також з ускладненням виплат російським експортерам через те, що:

  • готівкові платежі контролюються через обов’язкову державну базу даних;
  • банківські перекази в ОАЕ піддаються посиленому нагляду.

Також суттєво вплинули на ситуацію:

  • санкції США щодо найбільших російських золотодобувних компаній АТ "Полюс" і місцевого підрозділу Polymetal International Plc;
  • припинення транспортування російського золота державною логістичною компанією Transguard, яка входить до складу авіакомпанії Emirates Group;
  • сплеск китайських цін на золото вище міжнародних у вересні 2023 року;
  • запровадження нового пакету санкцій з боку Великої Британії проти компаній, пов’язаних з торгівлею російським золотом, включаючи дубайську Paloma Precious DMCC.

Зміщенню торгівлі російськими злитками до Гонконгу також допоміг той факт, що Китай чітко дав зрозуміти, що хоче збільшити торгівлю з Росією, а гонконзька VPower Finance Security Ltd стала основним гравцем у роботі з російським золотом. За даними ImportGenius ця компанія переміщує дорогоцінні метали та готівку для найбільших фінансових установ Китаю.

Раніше ми писали, який прогноз дають профільні експерти щодо вартості нафти в найближчій перспективі, а також які зміни відбулися на фінансовому ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.