Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафта невпинно дорожчає: що стало причиною і скільки коштує "чорне золото"

За останні три тижні ціна на нафту еталонної марки Brent сильно виросла, що говорить про покращення перспектив попиту

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на нафту три тижні поспіль ростуть

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на еталонні марки нафти третій тиждень поспіль демонструють тенденцію до підвищення. Це пов’язано з рішеннями Росії та Саудівської Аравії продовжити обмеження поставок до кінця року. Водночас країни ОПЕК+ не відмовилися від обмежень видобутку.

Про це пише Bloomberg.

Станом на 18 вересня ф’ючерси на марку Brent дорівнюють 94,64 дол. за барель. Отже, після тритижневого зростання показники змінилися на 11%. Ціна нафти марки WTI зупинилася на позначці 90,78 дол. за барель

Подорожчання можна пояснити кількома причинами:

  • великі експортери, як от РФ і Саудівська Аравія, надалі обмежуватимуть поставки ресурсу;
  • учасниці ОПЕК+ (Організація країн – експортерів нафти) продовжують зменшувати видобуток.

Через це в Лондоні ціни підвищилися майже на 10% з початку 2023 року. Втім попит на ресурс активізується. А нафтопереробні заводи не встигають виробляти достатньо промислового палива. Все це призвело до формування поточної ситуації, яка поступово посилюватиме інфляційний тиск у всьому світі.

Ціни на нафту марки Brent | Фото: Мінфін
Ціни на нафту марки WTI | Фото: Мінфін

Ціни на нафту марки Brent

Фото: Мінфін

Ціни на нафту марки WTI

Фото: Мінфін

Зауважимо, марку Brent видобувають у Північному морі та постачають, в основному, для ринків Європи й країн ОПЕК+. Тоді як марку WTI (Texas Light Sweet) використовують для виробництва бензину, що робить її затребуваною в Америці та Китаї. Вони обидві належать до еталонних, або маркерних. Ці визначення сортів застосовують для спрощення торговельних операцій.

Коли в Україні подорожчає бензин

Раніше ми розповідали, що одним з основних факторів, який впливає на формування вартості пального, є дорожчання нафти на світовому ринку. Директор однієї з українських мереж АЗС Дмитро Леушкін вважає, що коли показники піднімуться до 100 дол. за барель (що цілком можливо), бензин коштуватиме 70-80 грн/л.

Причому такий різкий стрибок може статися вже весною наступного року. Аби не допустити негативного впливу нафти, уряду необхідно вжити заходів на державному рівні. Зокрема, встановити плаваючу ставку ПДВ та акцизу.

"Все через повідомлення Саудівської Аравії та Росії, які запевняють про скорочення видобутку нафти. Типу у світі буде дефіцит і тому почали підіймати ціни", – зазначив аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко у коментарі сайту Pro Гроші.

Варто розуміти, що показники на заправках не зміняться одразу після падіння цін на нафту. Адже оператори купували пальне за вищими цінниками, і поки не реалізують його собі в прибуток, не будуть повертати старі значення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається на нафтовому ринку наприкінці серпня. Також ми повідомляли, що у Нафтогазі анонсували, на скільки може зрости видобуток газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.