Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин по 80? Коли українцям чекати чергового "стрибка" цін на заправках

За словами експерта, для запобігання ситуації потрібно вживати заходи на державному рівні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на заправках продовжують оновлюватися

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального протягом останніх днів постійно оновлює ціни й сировина лише дорожчає. Все це повʼязано зі змінами на зовнішньому ринку. Однак українцям варто готуватися до того, що пальне може подорожчати до 70 і навіть до 80 гривень за літр вже весною 2024 року.

Про це заявив директор однієї з мереж АЗС Дмитро Леушкін.

За його словами, головна причина підвищення вартості бензину – зростання цін на нафту на світових ринках.

Зараз нафту продають за більше, ніж 90 доларів за барель. Але експерт впевнений, що через деякий час буде по 100 доларів за барель. Саме тому варто готуватися до того, що подорожчає і пальне.

Однак, аби ціни не зросли до 70-80 грн, то потрібно вживати заходи на державному рівні. Саме тому за словами Леушкіна, Кабміну варто запровадити плаваючу ставку ПДВ та акцизу на паливо, що допоможе не допустити надто великого підвищення цін.

Також раніше у коментарі сайту Pro Гроші аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів, що такі зміни на ринку відбулися також через певні політичні заяви.

"Все через повідомлення Саудівської Аравії та Росії, які запевняють про скорочення видобутку нафти. Типу у світі буде дефіцит і тому почали підіймати ціни. Про те, коли сировина перестане дорожчати, говорити поки не можна, адже це важко спрогнозувати", – говорить експерт.

Чи зменшаться колись ціни

Олександр Сіренко говорить, що вартість пального перестане підійматися лише після того, як перестане дорожчати нафта. Однак, коли це буде, поки сказати неможливо.

Ба більше, вартість сировини не впаде навіть після того, як нафта повернеться до старих показників. Все через те, що оператори купували пальне ще за збільшеними цінниками, й поки це воно з ринку не вийде, то логічно, що і вартість його не впаде, запевняє експерт.

Що відомо про повернення довоєнних податків на пальне

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень, що був до війни. Згідно з законом №7668-д, ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зросли з 7% до 20%.

Акцизний збір на бензин складає 213 євро за тисячу літрів, а на дизельне пальне — 139,5 євро. Проте акцизний збір на зріджений газ залишився незмінним і становить 52 євро.

Станом на сьогодні дія повернених податків вже не впливає на збільшення цін. За словами Олександра Сіренка, ситуацією більше керує світовий ринок.

Сайт Pro Гроші вже розповідав про те, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми зазначали про те, для яких видів транспорту вам не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.