Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафта невпинно дешевшає: в чому причина та яка ситуація на світовому ринку

З'ясовували, як впливає на світові ціни на нафту ситуація із продажем житла в США

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому знижуються ціни на нафту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У середу, 22 лютого, ціни на нафту продовжили знижуватися. Інвестори оцінюють прогнози світового попиту на пальне на тлі невизначеності щодо стану світової економіки.

Про це повідомляє Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у квітні впали на 30 центів до $82,75 за барель до 07:21 за Гринвічем після зниження на 1,2% у вівторок.

Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate (WTI) на квітень впали на 38 центів до 75,98 долара за барель. Березневий контракт WTI закінчився у вівторок, знизившись на 18 центів.

Причини зниження цін на нафту

Збільшення процентних ставок провокує підвищення курсу долара, що робить нафту, деноміновану в доларах, дорожчою для власників інших валют.

Однак інші економічні звіти в США, найбільшого у світі споживача нафти, показали певні тривожні ознаки – продажі житла в січні 2023 року впали до найнижчого рівня жовтня 2010 року.

"Зростаючі побоювання щодо рецесії стримують ціни на нафту, але ринок з обережним оптимізмом дивиться на відновлення попиту в Китаї, особливо на бензин і авіаційне паливо", — сказала глава аналітичного відділу Vortexa в Азійсько-Тихоокеанському регіоні Серена Хуанг.

Опитування аналітиків Reuters у вівторок також показало зростання запасів сирої нафти в США, що посилює занепокоєння щодо попиту.

Але очікування скорочення світових постачань і зростання попиту з боку Китаю пом'якшили загальне падіння цін. Аналітики очікують, що імпорт нафти до Китаю сягне рекордного рівня у 2023 році, аби задовольнити наростальний попит на транспортне паливо і в міру введення в експлуатацію нових нафтопереробних заводів.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, якими були ціни на нафту 20 лютого 2023 року. Також ми писали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про ситуацію з нафтою Російської Федерації читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.