Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

100 доларів за барель: як конфлікт на Близькому Сході вплинув на світовий ринок нафти

Розповідаємо, як війна в Ізраїлі впливає на вартість нафти у світі, та як оцінюють ситуацію профільні експерти

Фото: Pexels, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Війна в Ізраїлі, чому конфлікт сприяє росту цін на нафту

Фото: Pexels, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Через конфлікт, що розгорівся на Близькому Сході, ціни на нафту в короткостроковій перспективі можуть сягнути 100 доларів за барель. Інвестори стурбовані тим, що війна Ізраїлю та ХАМАСу може перерости в ширший конфлікт у багатому нафтою регіоні.

Про те, як конфлікт вплинув на вартість нафти, повідомив сайт CNN.

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАСу завдали з Сектора Гази масованого ракетного удару по Ізраїлю. 8 жовтня 2023 року Ізраїль офіційно перейшов у стан війни. Після того, як Єрусалим закликав понад 1 мільйон людей покинути північну частину Гази, що може означати можливість наземного наступу ізраїльських військових, вартість популярних марок нафти різко зросла. Ціни на чорне золото встановились такі:

  • нафта марки Brent — піднялися до 91,2 долара за барель, закріпившись з перебігом торгів на рівні 90,99 долара за барель;
  • нафта марки West Texas Intermediate ненадовго зросла у ціні до 87,98 долара за барель, а закріпилася на рівні 87,7 долара.

Аналітики ANZ Research очікують, що ціни на нафту досягнуть 100 доларів за барель, попри те, що ні Ізраїль, ні ХАМАС не є великими постачальниками нафти. В разі розширення конфлікту ризики для нафтових ринків зростуть.

"Якщо Іран буде залучений у конфлікті, то до 20 мільйонів барелів нафти на день можуть опинитися під загрозою через перешкоди в логістиці", — переконані експерти.

Як Іран може вплинути на ситуацію

А на думку Радника з національної безпеки США Джейка Саллівана, ризик ескалації цього конфлікту існує, хоч і нових розвідданих про рівень загрози з боку Ірану немає.

"Конфлікт може ще більше вплинути на глобальні пропозиції нафти з часом, потенційно зменшивши ймовірність нормалізації відносин між Саудівською Аравією та Ізраїлем і створивши ризики зниження видобутку нафти в Ірані, що призведе до подальшого зростання цін на нафту", – сказав провідний партнер SPI Asset Management Стівен Іннес.

Нафта різко здорожчала після атаки ХАМАСу на Ізраїль, відповідно 9 жовтня ціни на чорне золото виросли на 5%. На думку більшості експертів, доки ситуація в регіоні буде напруженою, вартість нафти залишатиметься нестабільною.

Раніше ми писали, як відреагували в ООН на те що, Ізраїль дав добу жителям Гази на евакуацію, а також, як вплине на війну в Україні постачання зброї з США в Ізраїль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.