Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергоресурси від агресора не потрібні: як Чехія планує позбутись залежності від російської нафти

Розповідаємо, як в Чехії відмовляються від російського палива, та як це допоможе укріпити її національну безпеку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чехія відмовляється від російської нафти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чехія планує відмовитись від російської нафти найближчим часом. Вона вже позбулась залежності від газу з Росії, і робить все, щоб не залежати від російського ядерного палива. Таким чином Чехія хоче повністю відмовитись від енергоресурсів з Росії.

Про це повідомив сайт iROZHLAS, посилаючись на слова прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали.

"Чеська держава взяла на себе відповідальність за значну частину того, що донедавна було в руках приватних інвесторів чи інших держав. Ці кроки в енергетичній безпеці були вкрай необхідні, потрібні й пов’язані з тими загрозами та викликами, з якими ми стикаємося", – заявив прем'єр-міністр.

За його словами, важливою складовою національної безпеки є енергетична безпека та суверенітет. Петро Фіала додав, що Чехія готується збільшити потужність трансальпійського нафтопроводу TAL, вже придбала оператора газопроводу Net4Gas і забезпечила собі частку в терміналах зрідженого природного газу (LNG).

"Усіма цими кроками ми будуємо справжній енергетичний суверенітет. Це щось абсолютно важливе в наші дні", – запевнив Фіала.

Також Чехія планує побудувати нові ядерні реактори, як звичайні, так і малі модульні.

Чому Україна досі транзитує російський газ

Газотранспортна система України продовжує пропускати російський газ до країн Євросоюзу попри війну.

"На сьогодні через газотранспортну систему Україну продовжується частковий транзит газу. Він продовжується в інтересах Європейського союзу. Особливо тих країн, які не мають іншого джерела надходження природного газу", — повідомив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

За його словами, це лише питання часу, коли транзит російського газу через Україну буде припинено. Також очільник Нафтогазу впевнений, що використання російського газу в Європі знизиться до нуля найближчим часом, а видобуток українського навпаки зросте уже в наступному році.

Відповідно до домовленостей, які діють станом на сьогодні, термін дії контракту щодо транзиту газу територією України спливає у 2024 році.

"Будь-які комерційні, практичні чи договірні відносини між сторонами в таких умовах неможливі", – запевнив Олексій Чернишов.

Він уточнив, що після зупинки й підриву газопроводу "Північний потік", залишились два альтернативних маршрути – "Турецький потік" і територія України.

Раніше ми писали, що буде коли припинять транзит російського газу через Україну, а також у яких регіонах виникнуть проблеми з постачанням газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.