Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни вже не зупинити? Чи зростуть ціни на пальне через війну в Ізраїлі

За словами аналітика компанії "Нафторинок" Олександра Сіренка, показники ринку пального постійно коливаються

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне оновлюються майже щодня

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринок пального впливає безліч факторів. Один з них – вартість нафти. А вона наразі має не зовсім стабільні показники. А все через війну в Ізраїлі, адже Близький Схід – це нафтодобувний регіон. І є ймовірність, що видобуток даної сировини взагалі припиниться.

У коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів, чи варто чекати здорожчання на українському ринку пального через ситуацію у світі.

Війна завжди робить нехороші речі з ціною на нафту. Наслідки ми бачимо вже зараз. Адже до подій в Ізраїлі нафта коштувала 84 долари за барель. А за дні конфлікту вона піднялась до 87 доларів за барель, – запевняє експерт.

Україна теж мала постачання з Ізраїля. Наприклад, 9 місяців 2023 року вони становили лише 2,4%. Тому через зупинку надходження сировини звідти, за словами експерта, на українському ринку ціни вгору не підуть.

Однак, Олександр Сіренко запевняє, що варто вже зараз думати про те, де знайти обсяги для заміщення цієї хоча і невеликої, але нестачі.

Чи подешевшає в Україні бензин

Аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко пояснив, що на ринку пального цінові показники постійно коливаються, тож імовірність падіння цін присутня.

Щоб сировина знову коштувала, як до війни, навіть в умовах, що бойові дії продовжуються, мають сформуватися належні умови. Вони залежать від:

  • цін на нафту на світовому ринку;
  • курсу долара;
  • податків на пальне.

Що стосується останнього пункту, то в Україні цей показник один із найбільших. Олександр Сіренко вважає, що немає потреби платити 239,5 євро на тисячу літрів. Але через такий податок українці змушені переплачувати, купуючи бензин.

Як зрозуміти, що на АЗС неякісний бензин

Про низьку якість пального може свідчити брудно-руда плівка на поверхні, а також вода у сировині або ж нетиповий і дуже неприємний запах.

До того ж через неякісний бензин можуть розпочатися проблеми з автівкою. Тому після заправки на АЗС варто звернути увагу на наступні ознаки:

  • чи складно завести автомобіль;
  • чи є шипіння, посвистування та інші нетипові звуки (поганий бензин не згоряє рівномірно, а тому двигун починає видавати незвичні звуки);
  • як часто глухне двигун (якщо бензин забруднений чужорідними речовинами, включно зі звичайним брудом або водою, двигун може спонтанно затихнути, оскільки паливо не згоряє належним чином);
  • чи збільшилася витрата палива.

Більше про це читайте тут.

Раніше ми писали, як змінилися ПДР в Україні впродовж останніх років. Також ми розповідали, за які послуги у сервісних центрах МВС тепер потрібно платити більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.