Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вартість нафти "відповіла" на події в Ізраїлі: що відбувається з цінами 9 жовтня

Через потенційний ризик розширення конфлікту і втручання інших країн різко змінилися настрої на ринку

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту різко підскочили за кілька днів

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На світовому ринку нафта різко подорожчала. За останні кілька днів марка Brent, яка є основою для ціноутворення близько 40% всіх світових сортів, виросла в ціні на 4,7%. Вартість марки West Texas Intermediate (WTI) підвищилася на 4,5%.

Про це пише видання The Times of Israel.

Каталізатором зростання цін стала несподівана ескалація конфлікту між бойовиками ХАМАСу (радикального палестинського ісламістського воєнізованого угруповання) та Ізраїлем. Масована атака не створила загрози для постачання нафти, але викликала побоювання в учасників ринку щодо потенційних перебоїв з постачанням.

Станом на 9 ранку понеділка, 9 жовтня, нафта марки Brent коштує 87,54 долараза барель. Її видобувають у Північному морі та вважають еталонною. Марка WTI котирується на рівні 85,99 долара за барель (також використовується як один із показників світових цін).

На думку експертів ANZ Group Браяна Мартіна і Деніела Хайнса, важливим чинником, що вплинув на вартість нафти, є ризик розширення конфлікту. Ізраїль офіційно оголосив війну ХАМАСу, а враховуючи підтримку з боку США, існують побоювання стосовно залучення Америки та Ірану.

"Ключовим для ринків є те, чи залишиться конфлікт під контролем, чи він пошириться на інші регіони, зокрема на Саудівську Аравію", – зазначили експерти.

Вартість ресурсу напряму залежить від можливостей постачання. Раніше Тегеран погрожував закрити Ормузьку протоку – важливий морський шлях, яким нафту експортують до країн Західної Європи та США.

Що відбувається на третій день конфлікту

Раніше ми розповідали, що масована атака розпочалася близько 6:30 ранку 7 жовтня. Бойовики ХАМАСу здійснювали обстріли з території Сектору Гази, що призвело до жертв серед мирного населення.

Станом на понеділок, 8 жовтня, відомо про велику кількість ракетних ударів у відповідь: ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) почав знищувати важливу інфраструктуру, зокрема, під авіаударами опинилися будівлі Міністерства внутрішніх справ, Національного банку тощо.

Вночі бойовики Сектору Гази двічі обстріляли місто Ашкелон, випустивши по ньому до 100 ракет. Також громадськість дізналася про жахливі дії ХАМАСу на музичному фестивалі Nature Party. Під час його проведення розстріляли близько 250 осіб, всі вони були мирними ізраїльтянами та громадянами інших держав.

Що стосується кількості жертв серед цивільних, то цифра вражає. За офіційними даними, вона перевищує 700 людей. Водночас чимало жителів Ізраїлю досі вважаються зниклими безвісти.

З огляду на терористичні дії ХАМАСу представник Ізраїлю при ООН заявив, що країна не вестиме мирні переговори, а повністю знищить угрупування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що три найбільші в Китаї нафтогазові компанії поповнили список спонсорів війни в Україні. Також ми повідомляли, що нафта невпинно дорожчає і розповідали, що стало причиною і скільки коштує "чорне золото".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.