Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Над ЗАЕС нависла нова небезпека – що загрожує станції цього разу

На Запорізькій атомній електростанції вночі сталася надзвичайна ситуація

Фото: Енергоатом, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Запорізькій АЕС загрожує блекаут

Фото: Енергоатом, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В ніч на 10 серпня Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої високовольтної лінії напругою 750 кВ. В результаті ЗАЕС опинилася на межі чергового блекауту.

Про це повідомили у Telegram-каналі Енергоатому.

Там уточнили, що після втрати живлення ЗАЕС довелося перемикнути на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. Відключення від неї загрожує втратою зовнішнього живлення, тобто відбудеться блекаут.

Якщо все піде за цим сценарієм, то головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці понесе перебування 4-го енергоблока Запорізької АЕС у стані "гарячого зупину". Цей енергоблок російські окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання).

В Енергоатомі пояснили, що за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції. В результаті енергоблок перейде в режим "природної циркуляції". Якщо таке відбудеться, потрібно буде терміново "розхолодити" енергоблок за умов відсутності охолоджуючих насосів.

"Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока", – пояснили в Енергоатомі.

Там також нагадали, що перебування окупантів на станції наближає ЗАЕС до катастрофи. А приведення ЗАЕС до нормального режиму експлуатації можливе лише після повернення станції під контроль Енергоатома.

Чим небезпечний стан "гарячого зупину"

Раніше в Енергоатомі пояснювали, що через функціонування двох енергоблоків у стані "гарячого зупину" посилюється реальна загроза аварійної ситуації на станції.

Український оперативний персонал, який вже понад півтора року забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об’єкта, ніяк не може вплинути на цю ситуацію. Хоч українські фахівці все ще перебувають на Запорізькій АЕС, вони все одно піддаються погрозам та залякуванням з боку російських військових, які, ймовірно, погрожують їм зброєю.

Нагадаємо, ми розповідали, якими можуть бути наслідки катастрофи на ЗАЕС. Також ми писали про те, що таке блекаут та чи чекати на нього українцям у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.