Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що таке блекаут та чи чекати на нього українцям у 2023 році

Розповідаємо, яка ймовірність того, що українці знову будуть без світла

Фото:  УНІАН, NASA, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Українців попередили, чи буде взимку блекаут

Фото: УНІАН, NASA, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Минулої осені та зими українці змушені були жити в умовах масштабних відключень електроенергії. Все через те, що росіяни прицільно били по об'єктах критичної інфраструктури та руйнували енергосистему. За найгіршим сценарієм прогнозували, що блекаут може тривати до 7 днів. А отже на увесь цей час українці могли залишитися без світла та тепла. Та, на щастя, цього не сталося. Хоча і сказати, що минулий опалювальний сезон був простим – не можна.

Pro Гроші розповідають, що потрібно знати українцям про блекаут та загрози цього року.

Що таке блекаут

Термін блекаут (blackout) запозичили з англійської мови. Його використовують, щоб охарактеризувати ситуацію, за якою подача електроенергії припиняється повністю.

Це слово використовують, як правило, коли йдеться про масштабні відключення. Такі відключення можуть зачепити відразу багато споживачів – тобто великі житлові зони. На відновлення подачі електроенергії у таких випадках може піти від кількох годин до кількох днів.

В українському контексті цей термін розтлумачив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він назвав своє визначення:

  • Блекаут – це тоді, коли є критичне перевантаження і критичний незбіг попиту електроенергії на її пропозицію, яка забезпечується шляхом передавання її від об’єктів генерації до точок споживання. Тобто автоматика спрацьовує і вимикає споживачів, від’єднує їх від мережі, щоб вона не перегоріла.

Коли може наступити блекаут

На жаль, в Україні блекаут – це реальна загроза. Він можливий унаслідок обстрілів об'єктів критичної інфраструктури. До того, українці добре знають, що це таке. Адже 23 листопада 2022 року це пережили.

Що ж сталося у той день? Росія здійснила сьомий за півтора місяця масований ракетний удар по енергетичних об’єктах. Він завершився аварійною зупинкою всіх ядерних реакторів країни.

Після ракетних обстрілів відбулося критичне падіння частоти в енергосистемі, унаслідок чого зупинилися всі атомні енергоблоки на підконтрольних Україні територіях. Йдеться про Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську АЕС.

Міністр енергетики України Герман Галущенко тоді вперше назвав ситуацію в енергосистемі "блекаутом".

"Вчора насправді відбувся блекаут в нашій енергосистемі внаслідок тих обстрілів, які відбулися. Насправді ситуація дуже складна. Але на зараз, вже о 4-й ранку ми змогли об'єднати енергосистему. Вона вже зараз працює як єдина. На сьогодні вже заживлені критичні об'єкти інфраструктури по всій країні",сказав міністр 24 листопада.

Крім того, NASA зафіксувало, який того дня мала вигляд Україна зі супутників. Неозброєним оком можна побачити, що вся країна вмить погасла. Крім того, відключення світла відбулися й у Молдові.

Супутниковий знімок України ввечері 23 листопада 2022 року
Супутниковий знімок України ввечері 23 листопада 2022 року
Фото: NASA

Надалі до кінця зими відключення світла продовжувалися. Але завдяки зусиллям енергетиків вони були не настільки тривалими, як того хотіли у Москві.

Чи вимикатимуть світло взимку 2023 року

Наразі достеменно невідомо, що буде відбуватися в енергосистемі у прийдешньому опалювальному сезоні. Однак енергетики зараз активно працюють над тим, щоб усунути попередні пошкодження та встигнути це зробити до настання холодів.

Міністр енергетики Герман Галущенко переконаний, що українцям не варто боятися "важкої зими" та проблем зі світлом. Він пояснив, що тепер об'єкти критичної інфраструктури добре захищені, а ППО працюватимуть значно краще, ніж минулої зими. Втім міністр не виключив, що можливі відключення. Та він переконаний, що такі відключення будуть короткостроковими.

Водночас в Укренерго заявили, що відновили вже майже 90% пошкоджених російськими обстрілами трансформаторних підстанцій. А також в компанії вважають, що зможуть покрити потребу у споживанні електроенергії цієї зими.

Експерти ж схиляються до думки, що відключення світла таки повторяться. Втім у кожному регіоні ситуація буде індивідуальною.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що перебої зі світлом не будуть довгостроковими, а відключення електроенергії будуть плановими та контрольованими. При цьому, за прогнозом експерта, планові відключення споживачів будуть в окремі години й у ті періоди, коли буде найхолодніше на вулиці.

Раніше ми писали про те, що в Укренерго оновили графік економії електроенергії. Також ми пояснювали, як Київ готується до важкої зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.