Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не ризикуйте: США попередили РФ про відповідальність за ЗАЕС

Якщо Росія спровокує аварію на Запорізькій АЕС, вона відразу відповість за свій вчинок, зазначив речник Держдепу Меттью Міллер

Фото: Вікіпедія, Державний департамент США. Колаж: Pro Гроші

Речник Держдепартаменту Меттью Міллер сказав, що Вашингтон дуже уважно стежить за ситуацією на ЗАЕС

Фото: Вікіпедія, Державний департамент США. Колаж: Pro Гроші

США попередили Росію, що у разі створення російськими терористами ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції, Кремль буде притягнуто до неминучої відповідальності. Наслідки для Москви настануть швидко та будуть дуже серйозними.

Про це заявив на брифінгу 11 липня спікер Державного департаменту США Меттью Міллер.

"Російське керівництво має ретельно подумати, чи хоче воно ризикнути створенням ядерної катастрофи, бо якщо це станеться, міжнародна спільнота абсолютно точно притягне Росію до відповідальності", – відзначив він.

Міллер додав, що Вашингтон уважно спостерігає за усім, що відбувається довкола ЗАЕС. Також США вимагають від Москви надати експертам МАГАТЕ повний доступ на станцію та сприяти їхній роботі на місці.

Ядерний шантаж Росії

В ГУР МО ще наприкінці червня повідомили, що російські терористи активно мінують будівлі енергоблоків ЗАЕС. Колаборантам зі складу персоналу ЗАЕС та мешканців Енергодара було наказано усіма способами залишити місто до 5 липня. Також втекли терористи зі складу Росатому, який намагався привласнити станцію.

5 липня росіяни планували імітувати атаку на ЗАЕС українських військ, обстріли та підриви. Для цього вони заклали вибухівку на дахах енергоблоків – вибухи не пошкодили б реактори, але завдали шкоди будівлям. Втім, пошкодити реактори росіяни й не змогли б – побудований з урахуванням трагедії на ЧАЕС та модернізований після аварії у японській Фукусімі, конфайнмент реакторів здатен витримати удар тактичної ядерної зброї, або падіння літака. Єдине, що можуть знищити росіяни – місце зберігання ядерних відходів.

На думку спеціалістів Державної агенції з управління зоною відчуження, якщо все-таки станеться аварія на Запорізькій атомній електростанції, то зона відчуження може становити близько 30 тисяч квадратних кілометрів. Але жодного апокаліптичного сценарію, як залякують росіяни, не буде – щоправда, про це почали говорити лише на початку липня. Експерти кажуть: загроза є лише для Енергодара, деяких прилеглих територій та земель за напрямом вітру.

Раніше в НБУ розповіли, як теракт на Каховській ГЕС вплине на українську економіку. Також ми писали, що українська влада говорить про події на Запорізькій АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.