Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шкода глобальна: якими будуть наслідки ймовірної катастрофи на ЗАЕС

Росіяни підняли інформаційний шум заради тиску на Україну та міжнародну спільноту перед самітом НАТО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аварія на Запорізькій атомній електростанції може створити чималу зону відчуження

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ймовірна катастрофа на Запорізькій АЕС призведе до чималих наслідків. Однак не до радіаційних, як думає більшість, а до економічних. Саме у такий спосіб росіяни хочуть тиснути на увесь світ.

Про це повідомив професор та експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський.

Які наслідки можуть чекати на Україну

На думку експерта, до радіаційної аварії на ЗАЕС не дійде, а от економіка може зазнати чималих страждань.

"Максимально можлива економічна шкода буде нанесена через те, що вже більше пів року є постійні удари по об'єктах інфраструктури. Вони хочуть на якомога найдовше вивести з ладу ЗАЕС так, щоб ми не могли вивести її на потужність і тим самим втратили чверть генеруючих потужностей України", – говорить експерт.

Також Людвіг Литвинський додав, що росіяни підняли такий інформаційний шум заради тиску на Україну та міжнародну спільноту перед самітом НАТО у Вільнюсі.

"На мій погляд, головна причина інформаційного шуму, це примус до початку переговорів під загрозою такого теракту. Окрім того, це вже не моя ідея, ви, мабуть, неодноразово чули, що дуже скоро буде дві міжнародні події, зокрема і саміт у Вільнюсі, тому це тиск не лише на нас, а й на міжнародну спільноту", – додав Литвинський.

Що зараз відбувається на ЗАЕС

3 липня мер Енергодара Дмитро Орлов поспілкувався з журналістами "Українського радіо" та розповів, що деякі колаборанти, які раніше погодилися співпрацювати з окупантами, вже виїхали з міста.

"Сподіваємося, що не на вікенд, а на постійне місце проживання. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – їх небагато, до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня", – розповів він.

Саме у такий спосіб він підтвердив заяву ГУР Міноборони України про те, що із ЗАЕС почали вивозити частину персоналу. Він також зазначив, що на територію ЗАЕС вибухівку завезли ще у 2022 році. Тоді росіяни замінували периметр станції та все узбережжя Каховського водосховища.

З початку цього року окупанти закладали міни по периметру міста, серед яких були поля сільськогосподарського призначення. Очевидно, таким чином вони готувалися до контрнаступу ЗСУ.

Яким територіям загрожує вибух на ЗАЕС

На думку спеціалістів Державної агенції з управління зоною відчуження, якщо все-таки станеться аварія на Запорізькій атомній електростанції, то зона відчуження може становити близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Раніше в НБУ розповіли, як теракт на Каховській ГЕС вплине на українську економіку. Також ми писали, що українська влада говорить про події на Запорізькій АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.