Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

РФ переведе ЗАЕС в стан "гарячого зупину" — чим це небезпечно

Розбиралися, яка небезпечна аварія може статися на Запорізькій АЕС через підступні дії російських окупантів

Фото: УНІАН, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

На ЗАЕС хочуть запровадити стан "гарячого зупину"

Фото: УНІАН, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

Російські загарбники хочуть перевести енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції в стан "гарячого зупину". Це може спричинити небезпечну аварію.

Про це йдеться у заяві президента Енергоатома Петра Котіна.

За його словами, псевдокерівник станції Юрій Чернічук вже видав відповідне "розпорядження". Однак враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо.

"При цьому, загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у "холодний зупин", - сказав Котін.

Чим небезпечний стан "гарячого зупину"

Голова Енергоатому вказав на те, що через функціонування двох енергоблоків у стані "гарячого зупину" на станції існує реальна загроза настання аварійної ситуації.

Український оперативний персонал, який вже понад півтора року забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об’єкта ніяк не може вплинути на цю ситуацію, адже змушений постійно терпіти погрози та залякування з боку озброєних російських військових.

"І розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС покинула станцію, не бажаючи брати участі у задумах росіян. Адже такими діями загарбники вчергове наражають на небезпеку увесь світ!", - додав Котін.

Що зараз відбувається на ЗАЕС

Як ми розповідали, 3 липня мер Енергодара Дмитро Орлов поспілкувався з журналістами "Українського радіо" та розповів, що деякі колаборанти, які раніше погодилися співпрацювати з окупантами, вже виїхали з міста.

"Сподіваємося, що не на вікенд, а на постійне місце проживання. Також частина персоналу Росатому, завезена з російських атомних станцій – їх небагато, до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня", – розповів він.

Саме у такий спосіб він підтвердив заяву ГУР Міноборони України про те, що із ЗАЕС почали вивозити частину персоналу. Він також зазначив, що на територію ЗАЕС вибухівку завезли ще у 2022 році. Тоді росіяни замінували периметр станції та все узбережжя Каховського водосховища.

З початку цього року окупанти закладали міни по периметру міста, серед яких були поля сільськогосподарського призначення. Очевидно, таким чином вони готувалися до контрнаступу ЗСУ.

Яким територіям загрожує вибух на ЗАЕС

На думку спеціалістів Державної агенції з управління зоною відчуження, якщо все-таки станеться аварія на Запорізькій атомній електростанції, то зона відчуження може становити близько 30 тисяч квадратних кілометрів.

Раніше в НБУ розповіли, як теракт на Каховській ГЕС вплине на українську економіку. Також ми писали, що українська влада говорить про події на Запорізькій АЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.