Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На нафтовому ринку спекотно? Чому ціни продовжують швидко зростати

За даними нафтосервісної компанії Baker Hughes, за минулий тиждень кількість нафтових бурових установок зросла

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість сировини змінилась

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на нафту продовжують зростати. 17 листопада на ринку відбувся значний "стрибок" фінансових показників сировини. Станом на 20 листопада вона продовжує дорожчати.

Про це повідомляє enkorr.

Як змінились ціни

Січневі ф'ючерси на нафту Brent подорожчали на лондонській біржі ICE Futures на 0,55 дол (0,68%). Тобто, зараз вони становлять 81,16 дол за барель. 17 листопада Brent здорожчала на 3,19 дол (4,1%) – до 80,61 дол за барель.

Січневі ф'ючерси на WTI теж піднялися в ціні на Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX на 0,53 дол (0,7%) і зараз становлять 76,57 дол за барель. За попередню сесію контракт здорожчав на 2,99 дол (4,1%) – до 75,89 дол за барель.

Чому змінюються ціни на нафту

Різке зростання 17 листопада було через чутки. Вони полягали в тому, що ОПЕК+ може продовжити обмеження на видобуток нафти на кілька місяців або збільшити обсяг скорочень видобутку палива.

"Ті, хто торгує нафтою не менше 10 років, згадають шок на День подяки 2014 року, коли ОПЕК відмовилася від квот на видобуток і обвалила ціни з 80 доларів до 45 доларів за барель за лічені тижні", – сказав редактор видання Sevens Report Research Тайлер Річі.

За даними нафтосервісної компанії Baker Hughes, за минулий тиждень кількість нафтових бурових установок, що діють, в США зросла. Більше їх стало на шість одиниць, а їхня загальна кількість наразі 500 одиниць.

А от число газових установок, навпаки, з часом знизилося на чотири одиниці, а саме до 114. І виходить, що це найнижчий рівень з початку вересня.

Коли припинять транзит російського газу через Україну

Ми вже розповідали вам про те, що транзит російського газу через українську газотранспортну систему продовжується. Це відбувається відповідно до чинних контрактів, а також для того, щоб країни Європи не залишились без опалення в період зими.

Однак, термін дії контрактів спливає, а припинення транзиту суттєво вдарить по бюджету Росії. Закінчується контракт на транзит російського газу до Євросоюзу вже 30 грудня 2024 року. Однак продовжувати його Україна не планує.

Виходить, що від газу, який проходить українською газотранспортною системою, залежать Чехія, Словаччина, і меншою мірою Угорщина та Австрія. Більше про деталі та наслідки читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали, як заощадити на вартості розподілу газу. Також ми пояснювали, чи вистачить Україні газу, аби безперешкодно пройти опалювальний сезон.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на нафту вкотре змінились та розповідав, що найбільше лякає на ринку інвесторів у такому випадку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.