Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платити можна менше: як заощадити на вартості розподілу газу

Розповідаємо, як українцям можна зекономити на вартості розподілу газу та яку процедуру для цього варто пройти

Фото: Unsplash

Як зменшити платіжки за комунальні послуги

Фото: Unsplash

Українці отримують дві платіжки за газ, в першій вони оплачують за спожите паливо, а в другій — за розподіл газу. Принцип нарахування абонплати за газ змінили, завдяки чому деякі споживачі газу зможуть заощадити.

Про те, як можна зекономити на розподілі газу, розповідає редакція Pro Гроші.

Для побутових споживачів, які мають газові прилади, але користуються ними рідко або взагалі не користуються запровадять зміни в підході до визначення мінімального розміру річної замовленої потужності. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) уже з жовтня планує запровадити зміни.

Мінімальна місячна плата за розподіл газу розраховується залежно від мінімальних розмірів річної замовленої потужності. Наразі вони складають:

  • 314 кубометрів – для домогосподарств з автономним опаленням;
  • 126 кубометрів – для домогосподарств з газовою плитою та колонкою;
  • 39 кубометрів – для домогосподарств з газовою плитою.

Як нові правила розподілу газу допоможуть заощадити українцям

За новими правилами, при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності буде враховуватися лише газове обладнання, що функціонує та не було опломбоване. Це означає, що знижку за розподіл можна отримати лише якщо опломбуєте один із газових приладів, що є в домі (газовий котел, плиту чи колонку).

Щоб опломбувати газові прилади потрібно звернутися до оператора розподілу газу у вашому регіоні. Після цієї процедури прилад виведуть з експлуатації, а скористатись ним можна буде лише після повторного візиту компетентного працівника, який зніме пломбу.

Варто розуміти, що зміни, які запровадив НКРЕКП, дадуть можливість зекономити не всім домогосподарствам. Адже, пломбувати котел або колонку в будинку де будуть жити люди не актуально, проте дозволить економити на використанні газу в тих приміщеннях, що взимку використовуватись не будуть.

Коли припинять транзит російського газу через Україну

"Росії доведеться зменшувати видобуток та консервувати родовища — ця процедура дорога, складна та затратна. А прибутки країни-агресора значно впадуть. Так, перспективи у Росії у цьому питанні особливо немає", — розповів економічний експерт Максим Гардус.

Також, за його словами, замінити європейський ринок переорієнтувавшись на Китай росіяни не зможуть, оскільки вони мають лише частину китайського ринку. А ще це пов'язано з тим, що через територію України проходить транзит газу з родовищ із Західного Сибіру, а в Китай — із тих, що розташовані у Східному Сибіру.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме блакитне паливо для українців в листопаді 2023 року. А також розповідали, як українці можуть зекономити на вартості газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.