Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту вкотре змінились — що найбільше лякає інвесторів

Розбиралися, як впливає невизначеність в США на світову вартість "чорного золота" та що відбуватиметься на ринку до кінця року

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту продовжують знижуватися

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На торгах у понеділок, 10 липня, світові ціни на нафту продовжували знижуватися. Причина – невизначеність інвесторів напередодні надходження свіжих економічних даних від найбільших споживачів нафти США та Китаю.

Про це пише видання Reuters.

Вартість нафти 10 липня

За даними аналітиків, ціни на популярні марки "чорного золота" були встановлені на такому рівні:

  • ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 55 центів, або 0,7%, до 77,92 долара за барель;
  • американська нафта West Texas Intermediate коштує 73,31 долара за барель, її вартість також знизилась на 55 центів, або 0,7%.

"Нафтотрейдери зберігають обережність напередодні економічних даних США та Китаю цього тижня", — зазначила аналітикиня CMC Markets Тіна Тенг.

Що буде з цінами на нафту далі

Експерти прогнозують, що ціни на "чорне золото" можуть відновитися після того, як ОПЕК+ оголосила про плани щодо подальшого скорочення пропозиції.

За даними уряду Китаю, 10 липня заводські ціни знижувалися в червні найшвидшими темпами за більш ніж сім років, оскільки імпульс економічного відновлення другої за величиною економіки світу сповільнився.

"Наявність економічного спаду в Китаї додає невизначеності, що панує на ринку нафти", — сказав Мукеш Сахдев, керівник відділу перероблення та торгівлі нафтою Rystad Energy.

Згідно з даним звіту Baker Hughes 7 липня, минулого тижня кількість нафтових платформ у США скоротилася на п’ять до 540, що є найнижчим показником з квітня 2022 року. Тоді ж індекси нафти зросли більш як на 4%, досягнувши найвищих позначок з травня, підвищуючись другий тиждень поспіль після того, як найбільші у світі експортери нафти Саудівська Аравія та Росія пообіцяли поглибити скорочення поставок у серпні.

Що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

Як ми писали раніше, за словами аналітиків, світовий ринок нафти різко зріс у середині травня. Сталося це після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

Як підсумок, у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", каже виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Раніше ми писали, яка країна почне отримувати ще більше російської нафти. Ще ми розповідали, чи вдалося довести причетність РФ до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.