Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На киян чекають відключення світла на 10-12 годин – коли ситуація ускладниться

Через дефіцит потужності в енергосистемі України слід готуватися до ще більш тривалих відключень електроенергії

Фото: hromadske, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Світло у Києві вимикатимуть ще надовше

Фото: hromadske, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З настанням заморозків українцям слід чекати на відключення електроенергії на 10-12 годин щодня.

Про це пише ZN.UA.

Видання зазначає, що нинішній дефіцит потужності в енергосистемі України з початком зими зросте з поточних 1-1,5 млн кВт до 2-3 млн кВт і вище.

Тож за таких умов найбільш реалістичним можуть бути прогнози відключення електрики на 10–12 годин на добу при сильних морозах. І українцям потрібно до цього готуватися.

В яких районах Києва ситуація буде найскладнішою

Як пише ZN.UA, вразливими будуть новобудови на лівому березі Дніпра. На правому березі міста досить багато відносно невеликих котельних, а от на лівому березі системи значно концентрованіші й, відповідно, вразливіші.

Найбільшим викликом для міст стане загроза замерзання систем водопроводу та каналізації. Вже зараз необхідно оцінити вразливі вузли та думати над тим, яким чином можна не допустити їх замерзання з приходом від'ємних температур.

У Києві можуть скасувати відключення світла

Директор ДТЕК Дмитро Сахарук 7 листопада заявляв, якщо не буде нових атак, для відновлення стабільного енергопостачання знадобиться ще орієнтовно два тижні.

За його словами, відключення продовжуватимуться, доки не будуть відремонтовані лінії та енергетична інфраструктура для того, щоб передавати електроенергію до Києва з інших регіонів України, або не будуть додані генеруючі потужності.

"За графіком ми зможемо постачати електроенергію в Київ через добу або дві. Це максимум, що ми можемо зробити у найближчий час", – повідомив Сахарук.

Водночас, в ніч на 11 листопада Росія знову атакувала енергетичний об'єкт в центральній частині України. Через це графіки стабілізаційних відключень світла не діють.

Інформацію про відключення світла в Україні оновлюватимуть частіше

НКРЕКП зобов'язала операторів систем розподілу оновлювати щопівгодини на своїх офіційних вебсайтах інформацію про перерви в електропостачанні споживачів із зазначенням населених пунктів, вулиць, будинків, корпусів та характеру самих перерв.

"Оператор системи розподілу зобов'язаний кожні 30 хвилин актуалізувати вказану інформацію", – йдеться у відповідній постанові регулятора.

Зокрема, ОСР мають зазначати назви перерв у енергопостачанні – планова, аварійна, застосування графіків обмеження споживачів.

Раніше ми писали, що киянам компенсуватимуть вартість генераторів. Також ми розповідали, що на Київщині запровадять максимальну економію електроенергії перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.