Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Києві можуть скасувати відключення світла: коли та за яких умов

Розповідаємо, чи скоро вдасться відновити енергосистему та коли припинять відключати електроенергію

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як довго киянам сидіти без світла

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через масовані ракетні атаки по об'єктах енергетичної інфраструктури в Києві та деяких областях України досі діють стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії. Якщо не буде нових атак, для відновлення стабільного енергопостачання знадобиться ще орієнтовно два тижні.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телеканалу Київ.

За його словами, відключення продовжуватимуться, доки не будуть відремонтовані лінії та енергетична інфраструктура для того, щоб передавати електроенергію до Києва з інших регіонів України, або не будуть додані генеруючі потужності.

"За графіком ми зможемо постачати електроенергію в Київ через добу або дві. Це максимум, що ми можемо зробити у найближчий час", – повідомив Сахарук.

Хаотичні відключення світла

Стабілізаційні відключення відбуваються для балансування роботи енергомереж за графіками. Однак графіки актуальні не для всіх мешканців столиці.

"Кожний випадок відключення електроенергії ми розбираємо та вносимо коригування в систему, але також є скарги на хаотичні відключення світла у деяких новобудовах", – повідомляє СЕО YASNO Сергій Коваленко.

Такі новобудови називають "специфічними", за документами ці будівлі досі оформлені як будмайданчики. Через те, що вони є промоб'єктами, графік відключень електроенергії застосовують більш жорстокий. Тобто вимикають світло за іншими графіками та надовго.

Під час будівництва об'єкт підключають до електромережі як будмайданчик. Якщо після завершення будівництва споруду не підключити на постійну схему живлення, мешканці цієї новобудови отримуватимуть електроенергію за значно вищим тарифом.

Як це виправити

"Власники квартир повинні укласти договори з ОСР, і тільки після цього – з YASNO. Деякі компанії нехтують цим кроком. Ми взагалі не розуміємо, що будинок вже заселений, і тому не можемо внести його у графік відключень", – йдеться у повідомленні.

Щоб надалі не повторювались такі ситуації, в Україні ухвалили закон, який передбачає звернення забудовників до ДТЕКу та до YASNO, щоб зареєструвати вже заселений будинок. Тільки тоді жителі зможуть платити за світло за звичайним, не підвищеним тарифом, а фахівці з електропостачання зможуть отримати інформацію про необхідні обсяги електроенергії для будинку та внесуть його у графіки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як безпечно перейти дорогу, коли не працюють світлофори. Також ми розповідали, чому деякі українці не можуть дізнатися заздалегідь, коли відключать електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.