Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укренерго назвав області, де не діють графіки відключень світла – список

У деяких регіонах 11 листопада застосовані екстені аварійні відключенняя електроенергії

Колаж: Pro Гроші

Світло будуть відключати не за графіком

Колаж: Pro Гроші

В Україні додатково застосовані екстрені аварійні відключення світла у Сумській, Харківській та Полтавській областях.

Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

Це вимушений крок для збалансування енергосистеми після того, як вночі енергетична інфраструктура знову була пошкоджена ворожими обстрілами.

Крім того, екстрені аварійні відключення споживачів також додатково застосовані у таких регіонах:

  • м. Київ;
  • Київській області;
  • Чернігівській області;
  • Черкаській області;
  • Житомирській області.

В усіх інших регіонах України продовжують діяти планові відключення.

"Тимчасові контрольовані обмеження споживання необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути технологічних аварій через перевантаження", – наголошують в Укренерго.

Інформацію про відключення світла в Україні оновлюватимуть частіше

НКРЕКП зобов'язала операторів систем розподілу оновлювати щопівгодини на своїх офіційних вебсайтах інформацію про перерви в електропостачанні споживачів із зазначенням населених пунктів, вулиць, будинків, корпусів та характеру самих перерв.

"Оператор системи розподілу зобов'язаний кожні 30 хвилин актуалізувати вказану інформацію", – йдеться у відповідній постанові регулятора.

Зокрема, ОСР мають зазначати назви перерв у енергопостачанні – планова, аварійна, застосування графіків обмеження споживачів.

Що потрібно зробити українцям, щоб скасували відключення світла

Великою допомогою буде, якщо люди вимикатимуть із розеток свої прилади під час відключень. Щоб на момент підключення до розетки був приєднаний, наприклад, тільки холодильник.

Енергетики вимикають велику кількість споживачів миттєво. Проте підключення цих же споживачів вимагає суттєво більшого часу – до 30 хвилин і більше.

"Коли світло вмикається, в лініях відбувається стрибок струму, який може призвести до поломки обладнання. Тому споживачів часто підключають по черзі – саме щоб не було аварій. Особливо актуальним це правило є в мережах, де багато кабельних ліній – тобто в містах. Річ у тім, що внаслідок технічних особливостей кабельна лінія набагато гірше реагує на включення з навантаженням, ніж повітряна", – пояснює радник прем'єр-міністра Юрій Бойко .

Він додає, якщо на момент підключення багато побутових приладів не буде підʼєднано до мережі, то цей стрибок буде меншим, і енергетики, аналізуючи дані, наступного разу зможуть швидше повертати світло. Крім того, обладнання не буде виходити з ладу.

Раніше ми писали, про те, де знайти місце для роботи під час відключення світла. Також ми розповідали, чому мобільний зв'язок пропадає разом із світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.