Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київ чекає блекаут? В ДТЕК оцінили ймовірність найгіршого сценарію

Енергетики запевняють, що відключення електроенергії саме по собі не страшне навіть зимою

Колаж: Pro Гроші

В ДТЕК спрогнозували, чи залишиться Київ без світла

Колаж: Pro Гроші

Навіть якщо у столиці станеться блекаут (повне відключення світла), він триватиме недовго.

Про це повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

За його словами, тривалий блекаут з кожним днем все малоймовірніший, оскільки українська ППО стає щораз ефективнішою, а енергетики безперервно працюють над відновленням мережі.

"Саме по собі відключення не таке страшне. Головне – щоб була можливість включитися. Часто автоматика вимикає саме для того, щоб була можливість включитися, а не тому, що у нас згоріла мережа, і ми втратили можливість нею керувати", – пояснив Кудрицький.

Водночас, він не виключає можливості повного блекауту в столиці.

"Але якщо система розвернеться, тобто включиться протягом наступних 3-4 годин, навіть 6 годин, навіть тоді, коли холодно, це нормально. Так може бути, але нічого страшного від цього не відбудеться", – переконаний директор ДТЕК.

Ймовірність того, що включити систему у разі блекауту буде неможливо, Сахарук оцінює як дуже низьку. Причиною цьому може стати значна руйнація енергетичних об’єктів, які дозволяють передавати електроенергію з одного місця країни в інше.

Чи можливий повний блекаут по всій Україні

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус не виключає, що українці можуть залишитись без світла на 10-12 годин. Це можливо у випадку, якщо сильні морози співпадуть у часі з російськими ракетними обстрілами.

"Коли температура сягатиме 10-15 градусів морозу та будуть додаткові обстріли, можливо, відключення електроенергії можуть досягти 10 годин. Але енергетики працюють над тим, щоб українці цього не відчули", – запевнив нардеп.

Якщо екстрених, аварійних і віялових відключень буде недостатньо, почне працювати автоматичне частотне розвантаження. Це означає, що споживачів відключатимуть від електропостачання без команди диспетчерів, щоб зберегти енергосистему.

Однак, за його словами, в Україні поки не очікується ймовірність повного блекауту по всій території країни. Це може статися у великих містах, де відновлювальні роботи взимку можуть тривати від одного до трьох тижнів. У такому разі мешканцям великих міст потрібно буде тимчасово переїхати до невеликих містечок та сіл, де є можливість перечекати кризовий період, використовуючи альтернативні джерела опалення.

Раніше ми писали, як працюватимуть банки в умовах блекауту. Також ми розповідали про топ-7 міфів про відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.