Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгірший сценарій для України: чи можливий повний блекаут

Розповідаємо, чи можуть українцям відключати світло більше ніж на 10 годин та в якому випадку можливий повний блекаут

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Чи може Україна повністю залишитись без світла

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

15 листопада російські війська завдали масованих ракетних ударів по всій території України, після чого почалися масштабні відключення електроенергії.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у своєму інтерв'ю розповів, в якому випадку можливий повний блекаут.

Українці можуть залишитись без світла?

Наразі енергетики працюють над ліквідацією наслідків та намагаються стабілізувати роботу об'єктів, однак не виключення, що українці можуть залишитись без світла на 10-12 годин. Це можливо у випадку, якщо сильні морози співпадуть у часі з російськими ракетними обстрілами.

"Коли температура сягатиме 10-15 градусів морозу та будуть додаткові обстріли, можливо, відключення електроенергії можуть досягти 10 годин. Але енергетики працюють над тим, щоб українці цього не відчули", – каже Герус.

Якщо екстрених, аварійних і віялових відключень буде недостатньо, почне працювати автоматичне частотне розвантаження. Це означає, що споживачів відключатимуть від електропостачання без команди диспетчерів, щоб зберегти енергосистему.

Повний блекаут на всій території України наразі не очікується. Однак, це може статися у великих містах, де відновлювальні роботи взимку можуть тривати від одного до трьох тижнів. У такому разі мешканцям великих міст потрібно буде тимчасово переїхати до невеликих містечок та сіл, де є можливість перечекати кризовий період, використовуючи альтернативні джерела опалення.

Ракетні обстріли 15 листопада

Ввечері 15 листопада російські війська завдали ракетних ударів по всій території України. Вибухи було чутно у Києві, Львові, Харкові, Вінниці, Житомирі, Рівному, Хмельницькій та Волинській областях.

Внаслідок обстрілів постраждали об'єкти енергетичної інфраструктури та приватні будинки. В таких містах як Львів, Київ, Дніпро, Луцьк, Чернівці та Миколаїв відбулись аварійні відключення світла. У Рівному, Львові та Харкові спостерігалися проблеми з мобільним зв'язком.

Окупанти поцілили в об'єкти критичної інфраструктури у Харкові, Рівному, Житомирі, Вінницькій та Полтавській областях.

Раніше ми розповідали, що відбувається з енергосистемою країни. Також ми писали, як приєднатися до внутрішнього роумінгу у разі відсутності зв'язку. Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.