Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повний блекаут та продаж електроенергії: топ-7 міфів про відключення світла

У Раді національної безпеки та оброни розповіли про найпопулярніші міфи щодо відключень електрики

Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення тривають в Україні вже не перший тиждень

Колаж: Pro Гроші

Починаючи з жовтня, жителі деяких міст України зіштовхнулися з новою проблемою: аварійними та погодинними відключеннями електроенергії. Суттєво ускладнили життя не лише відключення, й почасти їхня невідповідність графікам, які нещодавно почали публікувати обленерго.

Паралельно активізувалося розповсюдження публікацій у соцмережах, спрямованих на посилення невдоволення суспільства і підрив довіри громадян до української влади. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює сутність найбільш розповсюджених фейків про відключення електрики.

Фейк №1. Змова енергетичних компаній та уряду

Атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури дійсно почалися з початку повномасштабного вторгнення. І українська енергосистема гідно їх витримувала.

Але з жовтня росіяни масово і прицільно знищують саме енергетичну інфраструктуру. Їхні атаки набули безпрецедентних масштабів. Удари крилатих ракет та іранських дронів майже щоденно спрямовані насамперед на гідро- і теплові електростанції, трансформаторні підстанції, лінії електропередач.

Тобто як на об’єкти генерації, так і розподілу та транспортування електроенергії, через що навіть вироблена енергія не завжди може потрапити до споживача.

Фейк №2. Влада продає електроенергію за кордон

Експорт електроенергії заборонили одразу після початку масштабних атак на енергетичну інфраструктуру — 11 жовтня. Дані щодо імпорту і експорту електроенергії згідно міжнародних стандартів є відкритими, тож кожен за бажання може це перевірити.

Фейк №3. Українська енергоструктура не захищена

Енергетичну інфраструктуру прикриває українська ППО, яка збиває більшість російських ракет. Енергетики також намагаються захистити об’єкти, укріплюючи їх всіма можливими засобами.

Це дозволяє зменшити масштаби руйнувань, але повністю уникнути їх неможливо, пояснили у РНБО.

Фейк №4. В Україні буде повний блекаут

Україна має розгалужену й потужну енергетичну систему. Вона створювалася в радянські з часи з розрахунку на високий рівень споживання гігантів промисловості.

Значна проєктна потужність української енергосистема та щоденна робота енергетиків з відновлення пошкоджених об’єктів не дозволять росіянам влаштувати в Україні тотальний блекаут.

Фейк №5. Удари по ТЕС не мають впливати на стабільність системи

По-перше, росіяни захопили найбільшу в Європі АЕС – Запорізьку, яка здатна генерувати до 20% від всієї потужності електрогенерації в Україні. І неодноразово її обстрілювали, зруйнувавши всі високовольтні лінії зв’язку.

"Через постійні обстріли і розміщення озброєння біля атомних блоків, станція зупинена й не може виробляти електроенергію, крім як для власних потреб", – наголосили у Центрі.

По-друге, теплова генерація є критично важливою для балансування енергосистеми в пікові години (з 6:00 до 9:00 і з 17:00 до 23:00). До того ж, знищено чи окуповано майже 90% вітро- та 40% сонячної генерації.

Фейк №6. Влада приховує правду про руйнування

Частково це дійсно так. Інформація про влучання у найбільші критичні об’єкти енергосистеми є засекреченою, адже може бути використана ворогом, щоб остаточно знищити їх. Однак це робиться виключно зі стратегічною метою.

Фейк №7. Економити немає сенсу

Міф базується на тому, що Україна нібито і так суттєво скоротила споживання електроенергії під час війни через скорочення виробництва та виїзд з країни мільйонів людей.

Частково це правда. Якби не осінні масштабні обстріли, потреби в економії, найімовірніше, взагалі не виникло б. Однак удари РФ порушили стабільність електропостачання.

"Саме тому потрібне свідоме скорочення споживання. Від економії залежить, наскільки оперативно енергетики зможуть ремонтувати пошкоджені об’єкти та балансувати енергосистему, щоб мінімізувати необхідність вимкнень", — резюмували у ЦПД РНБО України.

Нагадаємо, в Україні більшість електроенергії виробляють атомні електростанції. Проте вони покривають лише стабільний рівень споживання. Промисловість і населення споживають електроенергію нестабільно.

Також ми писали, що голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів, що з наступного тижня відключень електроенергії може поменшати, якщо не буде нових ворожих атак.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.