Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишимося без їжі та води? Що зміниться після підриву Каховської ГЕС

Вирощування овочів буде потерпати від цієї екологічної катастрофи, хоча перспективи не зовсім негативні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У Херсонській області продовжує підніматися вода

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через підрив Каховської ГЕС відбулося масштабне затоплення ближніх територій. Саме це може стати причиною локальної кризи серед агропродукції. Також в деяких місцях можливе опустелювання та руйнування рослинного покриву.

Про це пише kurkul.

Що буде з сільгоспугіддями на Херсонщині

Тут було найбільше орних земель в країні до війни – до 2 мільйонів гектарів. Та зараз деякі з них знаходяться під окупацією, заміновані або буде затоплені. Виходить, що зниження урожайності через скорочування оброблюваних площ буде доволі тривалим.

Які зміни відбудуться:

  • заболочення осушених земель нижньої течії Дніпра;

  • деградація ґрунтів внаслідок змивання припливною хвилею;

  • замулення;

  • вітрова ерозія.

Також на частині земель можливе опустелювання, руйнування рослинного покриву. Через затоплення загине частина дерев що стримували явища ерозії берегів та поширення ярів і балок.

Що буде з фруктами та овочами

Побережжя Дніпра у нижній частині та в зрошуваних регіонах, зокрема Нова Каховка – великий центр садівництва. А через затоплення та врожаю фруктів та ягід буде значно менше.

Також місцева вода може стати непридатною для пиття через розкладання риби, змивання великої кількості добрив з полів, пестицидів та сміттєзвалищ. Зокрема йдеться про води нижньої течії Дніпра, частину Південного Бугу та Інгульця.

Вирощування овочів теж буде потерпати від цієї екологічної катастрофи, хоча перспективи більш позитивні. В першу чергу, тому що для овочів не потрібен кількарічний період очікування першого врожаю та виходу насаджень на повну врожайність. Проте є кілька ускладнюючих факторів:

  • відсутність зрошення;

  • руйнування капітальних споруд (сховища, теплиці тощо);

  • зміни клімату.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.