Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергосистема знову під загрозою? Що робити українцям, аби не залишитися без світла

В "Укренерго" попередили споживачів, що ситуація в енергосистемі вкрай нестабільна, тому кожному громадянину потрібно дотримуватися простих правил, аби залишатися зі світлом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, як економити світло і підтримати енергосистему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська енергосистема досі не оговталася від наслідків руйнувань, які були отримані під час масштабних ракетних атак з боку російської армії. Тому українцям і надалі потрібно уважно ставитися до споживання електроенергії та економити.

Зважаючи на це у пресслужбі "Укренерго" розповіли про правила, яких слід дотримуватися українцям, аби знизити навантаженість на енергосистему.

Як українцям допомогти енергосистемі

  • змінювати фільтри кондиціонера кожні три місяці. Якщо фільтр брудний – це обмежує потік повітря, тому кондиціонер працює інтенсивніше та споживає більше електроенергії.
  • встановлювати кондиціонер на 25 градусів та вище. За даними американського постачальника електроенергії Entergy, зниження температури кондиціонера на кожен градус нижче 25 додає 3% вартості платіжки;
  • закривати вікна жалюзі або шторами, щоб обмежити потрапляння сонячних променів усередину будинку. Так кімнати менше нагріватимуться.
  • користуватися вентилятором, а не кондиціонером. Вентилятори використовують менше електроенергії, коли забезпечують циркуляцію повітря.
  • закривати тріщини та отвори навколо дверей та вікон. У спеку це утримає прохолоду в будинку і не дасть проникнути розпеченому повітрі з вулиці. А взимку герметизація діятиме навпаки – допоможе зберегти тепло у будинку.

Як ще можна заощаджувати електроенергію

Наприклад:

  • купуючи побутову техніку, обирайте прилади класу "А", адже вони споживають менше енергії, ніж пристрій того ж обсягу класу "В";
  • замініть усі ламп у своєму будинку на енергоефективні – це теж суттєво зменшити споживання електроенергії;
  • встановіть датчики руху – так будете економити електроенергію у спільних приміщеннях багатоквартирних будинків або у приватних домоволодіннях;
  • режим очікування для комп'ютерів та вимикання пристроїв, якими не користуєтесь – це теж зменшить витрати електроенергії.

Коли найкраще користуватися електроприладами

Вночі. Усе тому, що саме тоді в енергосистемі фіксують чи не найменший рівень споживання електроенергії. Отже, саме вночі краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади.

Головні правила, яких варто дотримуватися українцям:

  • Вдень – не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.
  • Вранці та, особливо, ввечері, коли споживання найбільше, – звести до мінімуму користування електрикою.

Раніше ми пояснювали, чи з'явиться дефіцит в енергосистемі в осінньо-зимовий період. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.