Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тепло та світло під питанням: що буде з опаленням та блекаутами вже цієї зими

Разом з експертом розбиралися, що чекає на українців під час опалювального сезону та які регіони знаходяться в зоні ризику тривалих відключень світла

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українців чекає важка зима

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Опалювальний сезон вже майже на порозі у кожного українця. Тому зараз дуже часто виникають питання щодо того, чи буде у квартирі/будинку тепло цієї зими та чи варто населенню готуватися до тривалих відключень електроенергії, як минулого року.

На ці питання сайту Pro Гроші відповів голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

Зміст
1.Мешканцям яких регіонів варто хвилюватися за тепло протягом цієї зими
2.Чи може Україні не вистачити ресурсу для проходження опалювального сезону
3.Які регіони можуть опинитися під загрозою тривалих відключень світла
4.Чи очікувати українцям блекаутів цієї зими
5.Оптимістичний та песимістичний прогноз відключень світла на зимовий період
6.Чи зміняться тарифи на комунальні послуги вже взимку

Мешканцям яких регіонів варто хвилюватися за тепло протягом цієї зими


За словами експерта, насамперед потрібно розуміти, в яких регіонах спостерігатимуться проблеми з постачанням електроенергії, адже від цього й залежатиме, як відбуватиметься проходження цього опалювального сезону.

Взимку з такими проблемами стикнуться всі прифронтові області:

  • Харківська;
  • Запорізька;
  • Миколаївська;
  • Дніпропетровська;
  • Херсонська;
  • Одеська;
  • можливо, Сумська.

Ці регіони знаходяться в зоні ризику, тому що поруч кордон, а це провокація масованих обстрілів з боку РФ по енергетичній інфраструктурі.

Якщо розглядати всю територію України, тоді ми говоримо конкретно за три області, які будуть мати величезні проблеми з постачанням електроенергії та проходженням опалювального сезону – це Київська, Львівська та Одеська області. В цих регіонах ще до початку повномасштабного вторгнення спостерігалися проблеми з електроенергією.
Олег Попенко

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України

Також непереливки буде невеликим містам, де опалювальний сезон розпочинатиметься пізніше і його проходження буде складнішим у зв'язку з відсутністю коштів на капітальний ремонт.

Чи може Україні не вистачити ресурсу для проходження опалювального сезону


Якщо у нас будуть проблеми з постачанням газу, а у нас його дійсно обмаль, то потрібно розуміти, що нам будуть просто відключати постачання електроенергії і якийсь час ми будемо сидіти без тепла та світла, – пояснив Олег Попенко.

За його словами, таким чином в Україні будуть економити ресурси, тому населенню варто підготуватися до того, що у приміщеннях може бути прохолодно.

Які регіони можуть опинитися під загрозою тривалих відключень світла


Йдеться про Київську, Одеську та Львівську області. Насамперед тривалі відключення в цих регіонах залежатимуть від технічного стану обленерго.

Як пояснив експерт, наразі там є величезні проблеми, адже мережі ще до початку повномасштабної війни не витримували такого додаткового навантаження, а обстріли, руйнування генерації та трансформаторних підстанцій лише погіршили ситуацію.

Чи очікувати українцям блекаутів цієї зими


Повного блекаута, тобто, коли вся Україна порине у темряву, навряд чи варто очікувати. У нас є можливості залучення імпорту електроенергії, переключення з регіону на регіон, а те, що будуть тривалі відключення світла в окремих областях – це факт.
Олег Попенко

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України

Експерт наголосив, що тривалість відключень світла сягатиме 8, 10 та навіть 12 годин поспіль. Щодо графіків, то вони вже створені в кожній області станом на 1 жовтня 2023 року, але використовуватимуть їх лише в критичних випадках.

Оптимістичний та песимістичний прогноз відключень світла на зимовий період


  • Оптимістичний – якщо на вулиці буде досить тепла зима, як минулого року, то Україна пройде цей сезон без великих проблем та потрясінь.
  • Песимістичний – якщо холоди будуть тривалими, коли температура сягатиме від -10°C до -20°C протягом двох-трьох тижнів, тоді українцям буде дуже складно і з легкістю зиму точно пережити не вдасться.

Чи зміняться тарифи на комунальні послуги вже взимку


Можу точно сказати, що до кінця 2023 року тарифи на комунальні послуги однозначно не змінюватимуться, і мораторій тут ні до чого. Він розповсюджується на три складові комунальної платіжки, а всі інші тарифи і так вже змінюються. Наприклад, вартість електроенергії змінилася з 1 червня й поки що немає куди далі зростати, – зазначив експерт.

Він також додав, що принаймні до кінця цього не варто готуватися до підвищення тарифів, але потім однозначно на українців чекає здорожчання вартості комунальних послуг.

Раніше ми розповідали, скільки доведеться платити за комуналку після підвищення тарифів. Також ми писали, як підготувати житло до опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.