Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Іншого інтересу немає: чому Україна досі транзитує російський газ

Розповідаємо, коли припиниться транзит російського газу через територію України, та чому він продовжився, попри війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Транзит російського газу через Україну продовжується, чому досі не відмовились від цього

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З метою забезпечити Європейський Союз блакитним паливом у зимовий період, російський газ транзитом надходить до країн ЄС через Українську газотранспортну систему.

Про це повідомив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За словами очільника Нафтогазу, Україна продовжує транзит виключно в інтересах країн ЄС, наших партнерів, щоб вони мали ресурс цієї зими.

"На сьогодні через газотранспортну систему Україну продовжується частковий транзит газу. Він продовжується в інтересах Європейського союзу. Особливо тих країн, які не мають іншого джерела надходження природного газу", — запевнив він.

Керівник Нафтогазу також наголосив, що іншого інтересу з боку компанії не існує. А також він назвав "питанням часу", умови, коли транзит російського газу через ГТС України буде зупинено.

"Так чи інакше це питання часу. Це відбудеться. Тому що стратегічно Європейський союз оголосив про поступову відмову від російського газу", — сказав Чернишов.

Він також спрогнозував, що використання російського газу в Європі знизиться до нуля найближчим часом, а також що видобуток українського газу збільшиться вже наступного року.

"А власний видобуток, збільшення українського видобутку може також додатково забезпечити європейців тим об'ємом природного газу, який буде додатково вироблений в Україні", — наголошує очільник Нафтогазу.

Газовий транзитний контракт

Наприкінці 2019 року було укладено угоду між НАК "Нафтогаз України" та російським ПАТ "Газпром" терміном на п'ять років. Вона діє і досі. Попри повномасштабне вторгнення Росії, Україна, як і раніше, отримує плату за транзит, дозволяючи російському газу проходити через свою територію. Своєю чергою, країни Євросоюзу планують поетапно відмовитись від всього російського газу до 2027 року.

Чи продовжать дію транзитного контракту

"Будь-які комерційні, практичні чи договірні відносини між сторонами в таких умовах неможливі", – сказав Олексій Чернишов.

Домовленості щодо транзиту російського газу через газотранспортну систему України спливають у 2024 році. Однак, енергетичний експерт Юрій Корольчук вважає, що в результаті зупинки транспортування блакитного палива з Росії, деякі українці можуть залишитись без газопостачання.

Він запевнив, що якщо перекрити вентиль, тиску в мережі не буде і, як результат, не буде змоги "розкидати" газ по системі на Захід та на Схід. А це означає, що газопостачання в цих регіонах країни може зупинитися.

Раніше ми розповіли, яку важливу заяву зробили у Нафтогазі напередодні зими, а також за проблеми, які виникли з рахунками його клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.