Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто пошкодив "Північний потік-2"? Коло підозрюваних звужується

Європейський Союз не відкидає можливість, що за витіканням газу стоїть Росія, яка вчинила спробу саботажу

Колаж: Pro Гроші

Витік газу з російського газопроводу стався у вересні

Колаж: Pro Гроші

Пошкодження газопроводу "Північний потік-2" було цілеспрямованим, а виконання підривів – стратегічним і непростим у виконанні.

Про це заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, пише Reuters.

"Це було цілеспрямованою подією, яка настільки стратегічна й непроста у виконанні, що це не могла зробити приватна особа", – говорить Роберт Хабек.

За його словами, політично вмотивовані атаки на німецькій залізниці теж показали "чіткий сценарій загрози".

Також у німецькому уряді заявили, що не прийматимуть російський газ по газопроводу "Північний потік-2", адже нещодавно президент Росії Володимир Путін запропонував відновити постачання.

У Берліні додали, що якщо Росія захоче відновити постачання газу, вона може зробити це газопроводом "Північний потік-1". На сьогодні ембарго проти нього немає.

Що відомо про витік газу

У понеділок, 26 вересня, стався витік газу з російського газопроводу "Північний потік-2". Пізніше повідомлялося про ще два ушкодження на "Північному потоці-1".

Спершу про аварію на газопроводі Nord Stream повідомила влада Данії, яка заборонила судам наближатися до острова Борнгольм, біля якого вночі 26 вересня і з’явилася пробоїна.

Наразі невідомо, що спричинило розрив. Європейський Союз не відкидає можливість, що за витіканням газу стоїть Росія, яка вчинила спробу саботажу та ушкодження енергетичної інфраструктури. Існує ймовірність, що труби, де зафіксували витік, можуть залишитися назавжди непридатними для використання.

Європа пообіцяла розслідувати інцидент. Вже відомо, що поблизу місця аварії знаходилися російські військові кораблі та підводні човни. Якщо з’ясується, що за актом саботажу дійсно стоїть РФ, державу очікують жорсткі відповіді.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який газопровід щойно відкрили у Польщі, і розповідав, коли Європа зможе повністю замінити постачання блакитного палива з Російської Федерації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.