Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпрому скоро точно кінець? Як Нафтогаз планує позбавити росіян шалених прибутків

Голова правління української компанії Олексій Чернишов розповів про плани на 2024 рік

Фото: УНІАН

Коли Нафтогаз відмовиться від транзиту російського газу

Фото: УНІАН

Російський Газпром досі продовжує постачати блакитне паливо деяким країнам Європи через українську територію. Транзит триватиме до кінця 2024 року, надалі Україна не планує підписувати з Росією нову угоду.

Про це заявив голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов.

За його словами, російського газу на території України не буде одразу після того, як закінчиться угода між Нафтогазом та Газпромом.

"Ця угода спливає наприкінці 2024 року, ми не плануємо її продовжувати. Контракт завершиться – транзит зупиниться", – сказав він.

Попри те, що вже понад рік Росія продовжує повномасштабну агресію проти України, уряд дозволив використовувати українську територію для транзиту російського газу до Європи лише для того, аби підтримати європейських колег.

"Деякі країни Євросоюзу є нашими партнерами, тому ми не можемо позбавити їх можливості готуватися до зими. Особливо це стосується країн, які не мають виходу до морів. Вони потребують цих обсягів блакитного палива. Інших причин немає", – підкреслив Чернишов.

Глава Нафтогазу також розповів, що Росія продовжує порушувати свої зобов'язання. Наприклад, Газпром не сплатив лише близько 70% від вартості транзиту. Це дає право Україні самостійно розірвати контракт та припинити транзит газу.

При цьому, як зазначив Олексій Чернишов, Європейський Союз навряд чи наполягатиме на тому, щоби наша країна продовжувала транзит російського газу після 2024 року. Тобто ніхто у європейському уряді не планує просити укласти новий контракт з країною-агресоркою.

"Я особисто розмовляв з відповідними керівниками у Європейському союзі та в Єврокомісії щодо цього. Ми не відчуваємо жодних сигналів до Нафтогазу чи України щодо продовження цього транзиту", – сказав голова правління "Нафтогазу".

Що буде за тарифами на газ для українців

Раніше Олексій Чернишов розповідав, що блакитне паливо для побутових споживачів не подорожчає взимку. Держава не хоче збільшувати фінансове навантаження на громадян, які й так страждають через війну.

"Ми усвідомлюємо, що під час війни та під час цієї зими ми повинні залишити ті ціни на газ, які зараз існують", – сказав він.

До слова, компанія "Нафтогаз" постачає паливо майже 98% домогосподарств країни за ціною у 7,96 гривні за кубометр.

Як дізнатися про борги за комуналку

Перевірити, чи є заборгованість за спожиті комунальні послуги доволі легко. Найпростіший варіант зробити це — відкрити сайт конкретного постачальника комунальних послуг та зареєструвати свій особистий кабінет.

Для цього потрібно надати:

  • ПІБ;
  • адресу;
  • особовий рахунок;
  • суму останнього платежу;
  • свою електронну пошту.

До того ж в особистому кабінеті легко перевірити не тільки наявність боргу, а й сплатити його, якщо заборгованість за якусь комунальну послугу дійсно існує. Гроші, як правило, зараховуються на рахунок абонента у день оплати.

Детальніше про те, які ще два способи існують для того, аби перевірити свої борги, читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми пояснювали, коли в Україні зміняться тарифи на комуналку. Також ми писали, хто не отримає субсидію через борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.