Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як дізнатися борги за комуналку за конкретною адресою – три прості способи

Розповідаємо, як перевірити інформацію щодо можливої заборгованості, не виходячи з дому

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть швидко дізнатися про борги за комуналку

Фото: УНІАН, ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Українцям нескладно дізнатися, чи є у них заборгованість з оплати комунальних послуг. Для цього існує відразу кілька способів.

Pro Гроші розповідають, як зручніше це зробити.

Особистий кабінет

В Україні майже кожен постачальник комунальних послуг, навіть у невеликих населених пунктах, має свій сайт. На такому порталі кожен споживач може створити особистий кабінет, через який досить зручно відслідковувати стан розрахунків за комунальні послуги.

При реєстрації особистого кабінету, як правило, треба вказати таку інформацію:

  • ПІБ;
  • адресу;
  • особовий рахунок;
  • суму останнього платежу;
  • свою електронну пошту.

Крім того, через особистий кабінет можна не лише перевірити наявність боргів, а й погасити їх за допомогою платіжних сервісів.

Системи онлайн платежів

EasyPay, iPay, Portmone та інші – це популярні системи онлайн-платежів, за допомогою яких можна також відстежити заборгованість за послуги ЖКГ. А ще – швидко сплатити борг з банківської картки.

Щоб дізнатися борг за комунальні послуги, потрібно виконати такі дії:

  • створити особистий кабінет;
  • обрати послугу;
  • вказати постачальника послуг ЖКГ;
  • ввести номер особового рахунку.

Далі після перевірки даних буде доступна інформації про стан рахунку споживача, наприклад, про заборгованість або переплату.

Додаток банку

Ще один простий спосіб дізнатися про свої борги за комунальні послуги – через мобільний застосунок банку. Більшість фінустанов надають можливість своїм клієнтам оплати послуг ЖКГ і відстежувати таким чином заборгованість. Як правило, при виборі умовного пункту "Комунальний платіж" підтягується інформація за тією адресою, яка була вказана при оформленні рахунку в банку.

Крім того, у мобільному застосунку можна змінити адресу або додати нову, після чого буде доступний перелік постачальників послуг і стан оплати.


Також перевірити інформацію щодо заборгованості можна офлайн одним із таких способів:

  • звернувшись до ЖЕКу чи ОСББ;
  • перевіривши інформацію у будь-якому відділенні Укрпошти;
  • у відділенні банку.

Що загрожує українцям за несплату комуналки

Як пояснив у коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець, комунальні підприємства під час дії воєнного стану можуть подавати до суду на боржників за несплату комунальних послуг. Це також стосується прифронтових та тимчасово окупованих територій. Жодного мораторію на подання позову немає.

Під час воєнного стану мораторій діє виключно на нарахування пені та штрафів за несплату комуналки. При цьому основну суму боргу зі споживання можуть стягнути за допомогою відкритого виконавчого провадження.

За словами Ростислава Кравця, борг за комунальні послуги можуть стягнути навіть, якщо будинок знищений унаслідок бойових дій. Також сплатити заборгованість доведеться і тим українцям, які виїхали за кордон.

Раніше ми писали про те, скільки кияни винні за світло та як це вплине на опалювальний сезон. Також ми пояснювали, кому не призначать субсидію через борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.