Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії і борги: кому точно не призначать допомогу у 2023 році

В Пенсійному фоні пояснили, при якій сумі боргу за комуналку виплати не призначать

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть втратити субсидії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році частина українців може втратити житлову субсидію. Це стосуватиметься тих, хто на момент звернення за допомогою буде мати заборгованість.

Про таке заявила директорка департаменту Пенсійного фонду Олена Охріменко в ефірі "Суспільного".

Хто може втратити субсидію

Допомога на оплату комунальних послуг не призначається або скасовується, якщо людина має заборгованість, яка виникла протягом 3 місяців та перевищує 680 грн.

Якщо ця заборгованість не погашена, Пенсійний фонд не призначає субсидію до того часу, поки споживач не зробить одну із наступних дій:

  • не укладе договір про реструктуризацію;
  • не погасить заборгованість.

Натомість субсидію можуть призначити домогосподарству, витрати на комуналку якого перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини. Це правило діє до завершення воєнного стану та протягом 1 місяця після його скасування. В неопалювальний сезон українці можуть розраховувати на субсидії у розмірі в середньому від 350 до 400 грн.

Що чекає на тих, хто має борги за комуналку

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі Pro Гроші пояснив, що суд може ухвалити рішення щодо стягнення такого боргу. Займатися цим буде виконавча служба. Після цього власника житла спочатку попросять погасити наявний борг. Якщо він відмовляється, то рахунки споживача можуть заарештувати. У деяких випадках може бути вилучене нерухоме майно.

Однак у такому разі діють певні правила. Якщо стягувати заборгованість коштом нерухомості, то сума такого боргу має становити не менше 20 мінімальних заробітних плат (134 000 гривень). Якщо сума заборгованості менше, то стягувати її коштом нерухомості виконавчі служби не можуть, пояснив адвокат.

Також стягнути заборгованість шляхом вилучення житла не зможуть, якщо це єдине житло споживача. У такому випадку борги стягуватимуть в інший спосіб.

Адвокат також уточнив, що комунальні підприємства під час війни можуть подавати до суду на боржників за несплату комуналки. Стосується це також і прифронтових та тимчасово окупованих територій. Оскільки мораторію на подання позову до суду зараз немає.

Раніше ми писали про те, що деякі українці можуть отримати 100% знижку на газ. Також ми розповідали, що у ПФУ роз'яснили деякі тонкощі призначення субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.