Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям готують сюрприз? У Кабміні натякнули, коли знову переглянуть тарифи на світло

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, коли в Україні може відбутися новий етап підвищення тарифів на світло

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи зміниться тариф на світло до кінця 2023 року

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло у жовтні залишаться без змін. Тобто, українці сплачуватимуть по 2,64 грн за кВт/годину – незалежно від обсягу споживання.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, переглядати тариф не планують до закінчення опалювального сезону 2023/2024. Як правило, він завершується в Україні у березні або квітні, залежно від погоди.

За його словами, до кінця поточного року в Україні діятиме положення про покладання спецобов'язків на учасників ринку електроенергії (ПСО) стосовно забезпечення доступною електроенергією населення. Тож нині влада не планує збільшувати тарифи на електроенергію для населення.

"Ми продовжуватимемо дію ПСО до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється", – сказав Герман Галущенко.

Які тарифи не змінюватимуться до кінця війни

Як відомо, президент України Володимир Зеленський 19 серпня 2022 року поставив підпис під законом та запровадив мораторій на підвищення деяких тарифів. Зокрема, це стосується тарифів на:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання гарячої води.

Тобто тарифи на перераховані комунальні послуги не будуть переглядати щонайменше до кінця дії воєнного стану. Крім того, суми у платіжках не будуть зростати ще пів року після того, як воєнний стан скасують.

Якими були б тарифи, якби не мораторій

Як пояснила редакції Pro Гроші експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно, без мораторію комунальні послуги здорожчали б до такого рівня, що українці повністю би втратили можливість їх оплачувати.

"Тому що тут немає стопу по тарифах, там би вже кожне комунальне підприємство диктувало свої правила. Оскільки в Україні діє мораторій, то їм нічого не залишається, як підлаштовуватися під ці реалії", – каже вона.

На її думку, тарифи різко зростуть одразу після того, як влада скасує мораторій. Причина давно усім відома: в Україні величезна кількість мереж, які вже давно відпрацювали своє.

Кому дозволили не оплачувати комуналку через війну

Українцям, які понад не жили у своїх квартирах чи будинках. Ці споживачі можуть просити постачальника послуг про перерахунок, тоді заборгованість за комуналку спишуть або встановлять переплату.

Для того, щоб скористатися цим правом, громадяни мають звернутися із відповідною заявою до постачальника комунальних послуг та надати довідку про свою відсутність у квартирі/будинку — якщо людина перебуває в іншому місті або за кордоном, це можна зробити й в електронному вигляді.

Водночас іншим споживачам потрібно справно оплачувати рахунки попри війну. Якщо цього не робити зараз, то після війни все одно доведеться заплатити.

Раніше ми писали, хто з громадян суттєво переплачує за світло. Ще ми розповідали, чому зміниться тариф на розподіл газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.