Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетичний шторм вщухне? Що буде з цінами на газ у 2023 році

У Кабінеті міністрів дали прогноз цін на усі стратегічно важливі ресурси на 2023 рік

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газ у 2023 році дешевше не стане

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році ціни на імпортний природний газ залишаться досить високими, а от на нафту, навпаки, впадуть.

Про це свідчить макропрогноз Кабінету міністрів, який попав у розпорядження журналістів.

Уряд прогнозує середню ціну на блакитне паливо на рівні 1298,5 доларів за 1 тисячу кубометрів, а на 2022 рік прогноз становить 1299,5 доларів за 1 тисячу кубометрів.

"Чорне золото" має подешевшати з 105,5 доларів до 94,3 доларів за барель.

Середня ціна на залізну руду у 2023 році впаде на 21,7% після зростання на 22,7% у поточному році. Світові ціни на метали, за прогнозом Кабміну, знизяться на 6,0% після зростання на 6,6% у 2022 році.

Що буде з цінами для населення?

Українців чекає непростий опалювальний сезон, під час якого російська армія буде нищити тепломережі, ТЕЦ та іншу критичну інфраструктуру.

З видобутком власного блакитного палива також є проблеми, оскільки газовидобувні регіони, зокрема Харківщина, перебувають під постійними обстрілами. Через це питання закупівлі імпортного газу стоїть надзвичайно гостро і щоб пройти зиму більш менш нормально, його доведеться докуповувати.

У таких умовах є ризик, що платіжки українців можуть серйозно змінитись, однак у парламенті вирішили облегшити громадянам цей тягар.

На час дії воєнного стану та ще півроку після його скасування, Верховна Рада заморозила тарифи на теплопостачання, гарячу воду і послуги з розподілу газу за допомогою мораторію. Різницю у ціні постачальникам буде компенсувати держава і тариф залишиться на рівні 7,96 грн/куб.

Однак ціни на газ – не єдина проблема України. За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, війна зруйнувала деякі критично важливі об’єкти, які навряд чи встигнуть полагодити. Це означає, що проблеми будуть не з самою наявністю газу, а з можливістю обігріти ним громадян на територіях зі складною ситуацією.

До таких відносять Миколаївську, Донецьку, Луганську, Харківську області, частково – Чернігівську та Полтавську.

Раніше ми також писали, що відбувається із акціями "Роснафти" у 2022 році і розповідали, які компанії найбільше у світі заробляють на нафті і газі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.