Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Газпрому" загрожує черговий суд – хто і в чому звинувачує монополіста

Найбільший імпортер російського газу до Німеччини звинувачує "Газпром" у мільярдних збитках

Фото: Газпром, Pexels. Колаж: Pro Гроші

"Газпрому" загрожує арбітраж на 12 млрд

Фото: Газпром, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Енергетична компанія гігант Uniper хоче відсудити у кремлівського монополіста "Газпрома" мільярди євро через Стокгольмський арбітражний суд.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters, посилаючись на власні джерела.

Uniper це найбільший імпортер російського газу до Німеччини, і головна претензія компанії пов'язана з необґрунтованим скороченням постачання газу до ФРН.

"Звичайно, Uniper розгляне такі позови про відшкодування збитків до "Газпрому". І, якщо є великі шанси на успіх, намагатиметься забезпечити їх виконання", - прокоментували в компанії.

Uniper оцінив свої збитки через дії "Газпрому" у 12,3 млрд. дол. і це лише за перше півріччя. Також концерну довелося звернутися за допомогою для закупівлі газу за вищими цінами до держави, через скорочення постачання російською компанією.

Це не перша справа проти "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі, суд уже неодноразово розглядав суперечки між російським монополістом та польською PGNiG, українським "Нафтогазом".

Що буде з цінами на газ у 2023 році?

Кабінет міністрів у своєму макропрогнозі прорахував середні ціни на всі найважливіші енергоресурси у 2023 році. Так, очікується, що середня вартість імпортного блакитного палива залишиться високою і становитиме 1298,5 доларів за 1 тисячу кубометрів, а на 2022 рік прогноз становить 1299,5 доларів за 1 тисячу кубометрів.

А ось нафта має помітно подешевшати – зі 105,5 доларів до 94,3 доларів за барель.

Також в уряді вважають, що у 2023 році на 21,7% впаде ціна залізної руди і на 6,0%, після зростання на 6,6% у 2022 році, подешевшають метали.

Ціни на газ для населення поки що обіцяють бути стабільними, оскільки Верховна Рада заморозила їх своїм мораторієм на період дії військового стану та ще півроку з моменту його скасування.

Також залишаться на колишньому рівні тарифи на теплопостачання та гарячу воду.

Раніше наш сайт писав про те, що відбувалося з цінами на газ останні півроку і розповідали, як пережити опалювальний сезон без блакитного палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.