Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа вже забезпечила себе рекордними запасами газу – що відомо

Цього показника вдалося досягти на два місяці раніше запланованих термінів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Європі зафіксували рекорд по запасам газу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Європі зафіксували максимальний за всю історію рівень запасів газу у сховищах. Водночас деякі країни продовжують активно накопичувати блакитне паливо, щоб забезпечити проходження опалювального сезону.

Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE).

Станом на кінець серпня, рівень запасів газу досяг 92,65%, що на 12 процентних пунктів вище за середній показник останніх п'яти років.

Однак деякі країни досі відстають від цілі в 90%. Таку кількість газу країни повинні накопичити до початку сезону відбору. Та цього показника не досягнули:

  • Франція;
  • Румунія;
  • Латвія (минулого року теж була аутсайдером).

Ці країни зараз активно працюють над тим, щоб накопичити запаси.

Пріоритетом Європи є підготовка до зими. В GIE уточнили, що цілі в 90% вдалося досягти на два місяці раніше запланованого терміну.

"Спочатку встановлена Європейською комісією ціль на 1 листопада 2023 року була визначена у відповідь на дефіцит газу в ЄС, який виник після вторгнення Росії в Україну. Досягнення цього на два місяці раніше запланованого терміну свідчить про рішучість Європи підготуватися до зими та сприяти безпеці поставок за допомогою рішень щодо газової інфраструктури", – зазначили в асоціації.

При цьому, станом на кінець серпня, поставки російського газу продовжуються. Останні заявки від Газпрому на транспортування газу в Європу територією України становлять 42,4 млн куб. м на добу. Це максимально технічно можлива кількість газу з урахуванням усіх запроваджених українською стороною обмежень.

В Україні почали зберігати іноземний газ

Ми вже розповідали, що в результаті нещодавньої роботи Нафтогазу вдалося забезпечити сертифікацію українських ПСГ за європейськими нормами. В результаті в Україні дозволили зберігати газ іноземних компаній.

До того ж європейські компанії вже почали активно закачувати блакитне паливо в українські ПСГ. Там, станом на кінець серпня, вже зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу.

Загалом суттєве зростання імпорту зафіксували на початку серпня. Це було найвище значення з вересня 2020 року.

Найбільше газу до України, станом на початок серпня, надійшло зі Словаччини, Угорщини, Молдови та Польщі. Експерти переконані, що іноземні та українські компанії активізувалися, щоб закачати більше газу до "митного складу" українських підземних сховищ газу.

Раніше ми писали про те, що в Україні відкрили нове родовище газу з величезними запасами. Також ми пояснювали, чому частина українців може раптово залишитися без газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.