Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ердоган та Путін на межі конфлікту? Що затримує створення газового хабу в Туреччині

Розповідаємо, про що не можуть домовитися російський диктатор та президент Туреччини

Фото: УНІАН, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

Ердоган та Путін не можуть домовитися щодо створення газового хабу в Туреччині

Фото: УНІАН, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

У жовтні 2022 року Росія оголосила про створення газового хабу у Туреччині. Однак вже зараз там почали виникати затримки, зокрема, країни не можуть домовитися, хто буде за нього відповідати.

Про це повідомляє Reuters.

Ідея створити газовий хаб у Туреччині з'явилася у російського диктатора Володимира Путіна майже одразу після пошкодження вибухами газопроводу "Північний потік", який з'єднує РФ та Німеччину через Балтійське море.

Проте, вже незабаром реалізацію цього проєкту було відкладено. Цьому посприяли недомовленості між Росією та Туреччиною через контроль над газовим хабом. За даними анонімного джерела, зараз спостерігаються управлінські проблеми, країни дійсно сперечаються щодо того, хто має керувати хабом та відповідати за нього.

Це також визнало й джерело, близьке до російського газового гіганта "Газпром". Там також заявили, що така проблема існує та наразі це затримує створення газового хабу.

Транзит російського газу через Україну

У грудні 2024 року спливає термін дії п'ятирічного контракту між Києвом та Москвою щодо транзиту газу територією України. Проте статися це може й раніше. Загалом, є вірогідність що зупинка транзиту позначиться на газопостачанні українців.

Експерти вважають, що в умовах війни майже немає шансів, що Україна та Росія домовляться про подовження цього контракту. Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що шлях через нашу країну – є одним з останніх, яким російський газ надходить до Європи.

Якщо РФ припинить транзит несподівано, та не за умовами контракту, наслідком цього може стати відсутність газопостачання у частини українців, пояснив енергетичний експерт Юрій Корольчук.

На його думку, газопостачання може припинитися у:

  • східних областях;
  • західних регіонах.

"Якщо зненацька, наприклад, з жовтня, транзит припиниться – тиску в мережі не буде. Ми не зможемо ефективно "розкидати" газ по системі на захід та на схід", – зазначив Корольчук.

Однак, за словами експерта, Укртрансгаз дуже довго готувався до зупинення транзиту газу Росією, тому система працюватиме, але все одно у деяких віддалених від транзитних труб регіонах можуть виникнути труднощі.

Раніше ми розповідали, хто насмілився суперечити Газпрому та позбавив росіян чималої суми. Також ми писали, для чого країнам ЄС знадобилися українські газові сховища під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.