Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ембарго дає результат? Доходи Росії стрімко падають

Ймовірно, до кінця 2022 року країна-агресор втрачатиме ще більше грошей

Колаж: Pro Гроші

Кремль втрачає гроші

Колаж: Pro Гроші

З 5 грудня діє ембарго ЄС на імпорт російської нафти, що доставляється морем. Також на неї обмежили ціну, а це вдарило по доходах держави-агресорки.

Про це пише Bloomberg.

Москва втрачає гроші

Останні російські барелі відправлені в порти Європи. Москва втратила ринок – понад 1,5 мільйона барелів на добу. Ймовірно, до кінця 2022 року Росія втрачатиме ще 500 000 барелів на день, якщо Польща та Німеччина виконають свої зобов'язання припинити імпорт нафти трубопроводами.

Побоювання світу не виправдалися

Після ембарго ціни на нафту не злетіли, а навіть впали. До 9 грудня нафта Brent продавалася за менше ніж 77 доларів за барель, а це на 14% нижче від максимумів, досягнутих 5 грудня – після того, як санкції набули чинності.

Тим Urals значно подешевшала і продавалася трохи більше ніж 40 доларів за барель у балтійських портах.

Чому переговори застрягли

Весь світ чекав, що 23 листопада країни Європейського Союзу, Сполучені Штати Америки та партнери знайдуть рішення, яке задовольнить всіх. Але вже понад тиждень як проблема стелі ціни на російській нафту не вирішується. Причина в деяких державах ЄС, позиція яких стосовно ліміту кардинально відрізняється.

Наприклад, Польща і країни Балтії виступають за граничну вартість у 30 доларів за барель. Україна підтримує варіант і вважає, що він допоможе позбавити російського агресора доходів, якими потім буде фінансуватися воєнна машина. При середній собівартості видобутку у 20 доларів реалізація у межах до 30 доларів значно вплине на розмір надходжень.

З іншого боку, є держави, які висловлюють побоювання, що ембарго, яке планується 5 грудня, разом з низькою вартістю нафти спричинить дефіцит у Європі. Адже Росія, яка вже втратила велику частину надходжень, може взагалі відмовитися від постачання. Це в рази підвищить вартість на спотовому ринку.

На противагу Польщі й балтійським державам виступає Греція та низка інших країн, які наполягають на високій ціні, зокрема 60-70 доларів. Їхня позиція також зрозуміла: вони досі залежать від енергетичних постачань РФ і не хочуть платити за нафту ще більше, ніж вона торгується станом на 1 грудня.

Попередні переговори зайшли в глухий кут, проте існує показник ліміту, з яким можуть погодитися всі сторони. Мова про 60 доларів за барель ресурсу. Аналітики говорять: обмеження у вартості може працювати лише у випадку, якщо рівень цін буде досить привабливим для Кремля. Якщо ж стелю встановити на низькому рівні, Москва взагалі зупинить видобуток і відмовиться продавати ресурс Європі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як Зеленський оцінив відтягування цінової стелі на нафту. Також ми повідомляли, що у Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.