Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Схоже на гру у піддавки: як Зеленський оцінив відтягування цінової стелі на нафту

Країни досі не можуть визначитися з ціною на російську нафту, яка б задовольняла всіх

Фото: ОП. Колаж: Pro Гроші

Зеленський незадоволений позиціями країн щодо ціни на нафту РФ

Фото: ОП. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський відреагував на спроби країн Європейського Союзу домовитися про стелю цін на російську нафту. Зауважимо, остаточне рішення ухвалити не вдалося.

Свою думку Зеленський висловив під час виступу на міжнародному симпозіумі The Idea of Europe.

Дискусії в ЄС тривають

Як зауважив президент України, Європейський союз "грається у піддавки" з Росією і швидше намагається "щось зобразити, а не зробити". Така критична оцінка ситуації пояснюється відтягуванням остаточного рішення щодо максимально прийнятної ціни на покупку російського ресурсу.

ЄС, США та партнери мали визначитися з показником 23 листопада, проте дискусії досі тривають, а держави не погоджуються з пропозиціями одна одної. Зеленський наголосив, що встановити граничну вартість потрібно якнайшвидше, аби обмежити доходи РФ від продажу нафтопродуктів. Це є ключовим інструментом послаблення впливу Росії на світ.

"Цього року залежність континенту від російських енергоресурсів почала зменшуватись. Але вона має зникнути повністю", – зауважив очільник. Також він подякував країнам Балтії та Польщі за ґрунтовну підтримку та об'єктивне розуміння ситуації навколо цінового обмеження.

Що запропонували члени ЄС

Під час перемовин більшість країн озвучили показник у діапазоні 65-70 доларів за барель, проте велику роль у прийнятті остаточного рішення відіграють позиції Сполучених Штатів Америки та ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти). На них доволі активно впливає тиск з боку Польщі та балтійських держав. Не виключено, що кожним днем ціна падатиме, і сторонам доведеться зійтися на середньому показнику в 45-50 доларів.

Нагадаємо, що Литва, Естонія та Польща не погодилися з пропозицією і наголосили: 70 доларів – занадто висока ціна, яка не вплине на дохід Росії від експорту. Як аргументацію навели факт: собівартість видобутку оцінюється у 20 доларів за барель.

Одночасно з відтягуванням офіційного рішення Кремль намагається знайти держави, які б підтримували позицію підвищення вартості. Зокрема інформаційна пропаганда ведеться в Центральній Азії. Росії потрібні союзники серед держав, які заробляють на експорті та нафтовій інфраструктурі. Якщо коаліцію вдасться створити, затягування може тривати ще довго.

Зауважимо, що 5 грудня планується запровадження ембарго на закупівлю російської нафти. Завдяки санкціям, доходи до державного бюджету країни-агресора повинні значно скоротитися. Як варіант, РФ може використати лазівки при постачанні ресурсів, наприклад, приховуючи істинного виробника.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка країна нишком купувала нафту в Росії. Також ми повідомляли, що ворота нафтового експорту РФ закриваються, і розповідали, хто може забити в них останній цвях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.