Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експерти прогнозують "страшну зиму": чи варто боятися блекаутів

З'ясовували, чи знадобляться нам ще генератори та павербанки взимку та чи яким є захист енергосистеми від нових ворожих ударів

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міненерго запевнили, що українці можуть не боятися зими

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям не варто боятися страшних прогнозів експертів, які кажуть про нібито "важку зиму" через проблеми зі світлом. Робота енергетичної системи багато в чому залежатиме від роботи протиповітряної оборони, яка зараз є сильнішою, ніж минулої зими.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

"Робота системи під щоденними атаками залежить, по-перше, від наслідків обстрілів – вони теж можуть бути різними, тому що це в багатьох випадках залежить від роботи системи ППО, і ми зараз бачимо, що рівень захисту ППО набагато вищий і кращий, ніж був у попередню зиму, це теж треба враховувати", - сказав міністр.

Чи загрожує нам "ще страшніша" зима

За словами Галущенка, навіть якщо через ворожі обстріли стануться нові пошкодження енергосистеми, це матиме тимчасовий характер. Також Галущенко прокоментував прогнози експертів, які радили готуватися до ще страшнішої зими в плані відключень світла.

"Я не знаю, про яких експертів йдеться, але я впевнений, що це ті самі люди, які розказували, що в нас влітку будуть відключення", - сказав Галущенко.

Щодо необхідності купівлі генераторів та павербанків міністр зазначив, що рекомендує мати їх, проте сподівається, що вони не знадобляться.

"Я завжди кажу всім: тримайте, хай вони будуть. Коли міністр енергетики говорить: "купуйте всі генератори", воно звучить трохи страшно. Але купуйте, тримайте, хай вони будуть: ми робимо все, щоб вони вам ніколи не знадобилися, але нехай вони будуть", - додав Галущенко.

Скільки грошей потрібно на енергетичне відновлення

Ми вже розповідали вам про те, що генеральний директор ДТЕК пояснив, скільки цього року нашій країні потрібно на плановий ремонт енергосистеми. За його словами, ця сума складає 3,5 млрд гривень.

Ще близько 5 млрд гривень Україні треба на відновлення енергетичної інфраструктури після масованих обстрілів РФ.

Більше інформації про енергетичне відновлення ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Чи реально не переплачувати за світло

Ми вже писали про те, що можна спробувати перейти на багатотарифний облік з двозонними чи тризонними тарифами. Вони передбачають, що споживачі платять за електроенергію залежно від часу споживання.

Якщо користуватися електрикою у пікові години – враховується вартість за повним тарифом, натомість в не пікові години платити за світло можна значно менше.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав вам про те, чи реальна загроза відключень світла влітку. Також ми вже писали, коли розпочнуться масштабні відключення електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.