Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економіка РФ на межі? Чому падають ціни на нафту та як реагує Китай

З'ясувалось, що відбувається з цінами на "чорне золото" на початку весни 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка вартість нафти у світі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку березня суттєво знизились світові ціни на нафту через те, що влада Китаю встановила нижчий, ніж очікувалось, рівень зростання економіки.

Про це пише видання Reuters у понеділок, 6 березня.

Які ціни на нафту

Внаслідок політики Китаю впали ціни еталонних марок нафти WTI та Brent до $79,21 та $85,30 відповідно. Водночас російська нафта Urals – до $58,89.

Відомо, що нафта марки Brent подешевшала на 53 центи, або на 0,6%, марка West Texas Intermediate (WTI) також здешевшала на 0,6%.

Яка позиція влади Китаю

За словами прем’єр-міністра країни Лі Кецяна, проблемою залишається недостатній попит. Китай заробляє на виробництві та торгівлі по всьому світу. Проте зростання інфляції, негативні очікування, скорочення темпів зростання світової економіки негативно впливають і на Піднебесну.

Що впливає на вартість нафти

На ціни "чорного золота" впливають і рішення центробанків у всьому світі для контролю за інфляцією. Трейдери уважно стежать за рішенням регуляторів. У США рішення ухвалюватимуть вже після того, як з'являться дані щодо зростання зарплат у лютому.

Наостанок, радісна для нас новина – зниження цін на нафту у всьому світі впливає і на доходи країни-агресора. У бюджеті вони передбачили, що зможуть продавати "чорне золото" за ціною $70.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Раніше ми писали про те, якими були ціни на "чорне золото" в кінці лютого 2023 року. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про ситуацію з нафтою РФ читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.