Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ДТЕК скоротить тривалість відключення світла за рахунок деяких будинків: у список потрапили 750 адрес

Компанія "ДТЕК Київські електромережі" поповнила перелік будинків, яким відключатимуть електроенергію

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В ДТЕК створили альтернативну схему постачання електроенергії для деяких будинків

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відтоді як росіяни почали масовано обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, в усіх регіонах країни почали діяти планові та екстрені відключення світла. Це вимушений крок для стабілізації енергосистеми. Однак багато українців почали жалітися на нерівномірні відключення світла.

У вівторок, 29 листопада, прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав місцеву владу пояснити українцям, чому деякі будинки не відключають.

"Не допустимо, щоб в одних будинках не було світла по 20-30 годин, а інколи по 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості", – зазначив прем'єр.

Тому компанія "ДТЕК Київські електромережі" поповнила перелік будинків, яким відключатимуть електроенергію.

Про це повідомили в пресслужбі компанії.

Чому в деяких будинках не вимикали світло взагалі

Як пояснили в компанії, частина будинків у столиці не потрапляла під відключення, тому що була заживлена за тими ж лініями, що й місцеві об’єкти критичної інфраструктури.

"Задля справедливих і рівних умов електропостачання та відключення всіх клієнтів, ДТЕК провів велику технічну роботу задля оптимізації схеми живлення критичної інфраструктури та, де це було можливо, створив для житлових будинків альтернативну схему постачання світла", – йдеться в повідомленні.

Тепер 750 додаткових будинків будуть відключатися на рівних умовах з іншими, що дозволить зменшити тривалість відключення для всіх киян.

"З одного боку, завдяки цьому зменшимо тривалість відключень для всіх киян. З іншого боку – забезпечимо більш справедливий підхід до електропостачання всіх киян в умовах стабілізаційних чи екстрених обмежень, що викликало негативну реакцію", – зазначають в компанії.

Кому не вимикають світло

Екстрені й стабілізаційні відключення не діють на об’єкти критичної інфраструктури (великі насосні, котельні станції, лікарні тощо).

Разом з ними раніше під відключення не потрапляли й 1497 житлових будинків, що підключені до тих же електроліній, що й об’єкти критичної інфраструктури.

​​Ще для 747 будинків ДТЕК не можуть змінити поточну схему електропостачання, що обумовлено технічними характеристиками мережі. Тому вони залишаються підключеними до тих же ліній, що і критична інфраструктура.

Як не зіпсувати техніку при відключеннях світла

Через регулярні відключення світла та перепади напруги можуть згоріти електричні прилади, внаслідок чого може статися пожежа.

При відновленні подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. Якщо техніка миттєво не виходить з ладу, це не означає, що вона не псується. Щоб врятувати техніку, необхідно відключати її від мережі при відключенні електроенергії та встановити реле напруги.

Найскладніша ситуація спостерігається у старому житловому фонді, тому що захисних щитків у квартирах немає, а в щитках у під'їздах коїться "повний безлад". Контакти не затягнуті, тому підключення відбувається хаотично та безпосередньо. Варто викликати фахівця, відключати будинок від мережі та підключати реле напруги.

Таке реле коштуватиме лише 800-1 500 грн (залежно від виробника), але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень. Принцип роботи реле дозволяє при різкому падінні чи зростанні напруги відключати подачу струму до стабілізації.

Як зберегти техніку

В першу чергу необхідно вимикати всі електроприлади з мережі під час відключення світла. Це обов'язково, тому що після подачі струму можуть бути перепади напруги. Після увімкнення електроенергії варто вмикати прилади по черзі. Якщо почати одночасно їх використовувати, це може створити великий стрибок напруги.

Після відновлення постачання електроенергії краще не використовувати пральну машину, мікрохвильову піч, електричну духову шафу та ліфт (за відсутності гострої потреби). Важливо максимально обмежити використання побутових приладів саме зараз, тому що енергосистема наразі балансується.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи зміняться суми в платіжках за комуналку через регулярне відключення електроенергії. Також ми розповідали про правила "виживання" у квартирі без світла та тепла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.