Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світло повернеться, а техніка — ні: як можуть псуватися прилади під час відключення електрики

Розповідаємо, як зберегти електроприлади під час перепадів напруги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як псуються приладі під час перепадів напруги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через регулярні відключення світла та перепади напруги можуть згоріти електричні прилади, внаслідок чого може статися пожежа.

Сайт Pro Гроші розповідає, як зберегти техніку і що для цього робити.

Як може псуватися техніка

При відновленні подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. Якщо техніка миттєво не виходить з ладу, це не означає, що вона не псується. Щоб врятувати техніку, необхідно відключати її від мережі при відключенні електроенергії та встановити реле напруги.

Найскладніша ситуація спостерігається у старому житловому фонді, тому що захисних щитків у квартирах немає, а в щитках у під'їздах коїться "повний безлад". Контакти не затягнуті, тому підключення відбувається хаотично та безпосередньо. Тому варто викликати фахівця, відключати будинок від мережі та підключати реле напруги.

Таке реле коштуватиме лише 800-1 500 грн (залежно від виробника), але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень. Принцип роботи реле дозволяє при різкому падінні чи зростанні напруги відключати подачу струму до стабілізації.

Як зберегти техніку

В першу чергу необхідно вимикати всі електроприлади з мережі під час відключення світла. Це обов'язково, тому що після подачі струму можуть бути перепади напруги. Після увімкнення електроенергії варто вмикати прилади по черзі. Якщо почати одночасно їх використовувати, це може створити великий стрибок напруги.

Після відновлення постачання електроенергії краще не використовувати пральну машину, мікрохвильову піч, електричну духову шафу та ліфт (за відсутності гострої потреби). Важливо максимально обмежити використання побутових приладів саме зараз, тому що енергосистема наразі балансується.

Імпорт електроенергії з ЄС

Енергетична компанія України (ЕКУ) у тестовому режимі імпортувала електроенергію з Румунії. Державний енерготрейдер АТ "ЕКУ" 27 листопада поточного року у тестовому режимі прийняв некомерційні обсяги електроенергії з Румунії потужністю 1 МВт протягом двох годин (о 9:00 та 14:00).

Завдяки можливості постачати ресурс держава зможе отримати додатковий інструмент стабілізації енергосистеми. Тестові постачання (не комерційні!) дозволять перевірити технічні можливості імпорту, щоб у разі екстреної потреби процедура здійснилася без перешкод і затримок.

Раніше ми розповідали, як у Херсоні відновлюють електропостачання. Також ми писали, який в Україні дефіцит електроенергії. Більше про відключення світла читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.