Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тотальний блекаут в Україні: правила "виживання" у квартирі без світла та тепла

Харчові продукти в такому випадку теж досить важливі, адже, якщо ви голодні, зігрітися буде важче

Колаж: Pro Гроші

Українці мають готуватися до повного блекауту

Колаж: Pro Гроші

Українці мають бути готові до блекауту, адже Росія продовжує бити по важливих об'єктах країни. Однак, що робити у таких випадках, коли ви знаходитеся у квартирі, а електроенергія й опалення зникли на кілька днів.

Розповідаємо, як вижити у квартирі під час блекауту.

Перемістіться в одну кімнату

По-перше, потрібно визначитися з кімнатою, де буде знаходитися вся родина на час блекауту, адже одне приміщення буде простіше обігріти, ніж усю квартиру, стверджує експерт з безпеки, керівник Avtonom.Club Ігор Молодан.

"Кімната має бути невеликою. Бажано, щоб у приміщенні не було вікон. Адже тоді тепло не буде виходити. Однак найкраще місце, де можна пережити блекаут – кухня. Вони здебільшого невеликі, а також там є газова плита у більшості людей", – зазначає експерт.

Підготуйте приміщення

Після цього варто заклеїти всі щілини, через які може виходити тепло з кімнати. Вікно по периметру варто заклеїти броньованою плівкою.

Щілини від дверей заповніть ущільнювачами, а якщо їх немає, то над підлогу можете покласти ковдру. Також на вікнах повинні бути або щільні жалюзі, або штори. Вони не пускатимуть холод з вулиці та не випускатимуть дорогоцінне тепло.

На стіни, які теж є досить холодними, можна повішати килими. Всіма цими діями ви збережете тепло. Це перший етап з якого треба почати.

Як зігріти кімнату

"Для цього вам підійде термічна цегла. Вона використовується для камінів і коштує 40-60 гривень. Ви її можете просто покласти на конфорку, ввімкнути невеликий газ. Цегла буде нагріватися та віддавати тепло", – розповідає Ігор Молодан.

Також вам може допомогти невеликий керамічний глечик. Покладіть його на свічки. Вони нагріють глечик і обігріють на 2-3 градуси ваше приміщення.

"Для наших реалій навіть кілька градусів є значущими. Виходить, що глечик ловить усю кіптяву зі свічки, а також стає немов радіатором. Там зосереджена енергія, яка потім розповсюджується навкруги. Адже, якби у вас просто стояли свічки, то все тепло від них пішло б вверх", – додав експерт.

Під час блекауту вам також підійдуть газові балони, керосинові лампи, окопні свічки. Всі вони допоможуть зігрітися в екстремальних умовах.

Їжа під час блекауту

Харчові продукти в такому випадку теж досить важливі. Якщо ви голодні, то зігрітися буде важче. Вже зараз українцям слід підготуватися і закупити напівфабрикати. Також ви можете придбати вже готову їжу – сухі пайки. Вони є армійські та туристичні. У них довгий термін зберігання, а також їх великий вибір.

"Не варто забувати, що у таких ситауціях людському організму необхідні вітаміни, білки, жири, амінокислоти. Тому варто, щоб у вас були горіхи, шоколад, карамель, сухофрукти. Це все те, що не потребує приготування. 1 000 кілокалорій має вживати людина. Також придбайте вітамінний комплекс для вашого імунітету", – зазначив Ігор Молодан.

Не забувайте і про запас води. Його варто зробити заздалегідь. Одній людині на добу потрібно мінімум 1 літр води.

Раніше ми розповідали, яка ситуація з електроенергією в столиці 29 листопада. Також ми писали, яке найкраще розв'язання енергетичних проблем України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.