Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платити за комуналку можна менше? Що буде з платіжками через відключення світла

Розповідаємо, чи зміняться суми в платіжках за комуналку через регулярне відключення електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи платитимуть українці за комуналку менше через відключення світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сплачувати рахунки за комуналку необхідно навіть під час війни, однак після масованих російських обстрілів критичної інфраструктури України споживачів цікавить, чи зменшаться в їх платіжках суми за комунальні послуги.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи будуть українці платити за комуналку менше через відключення електроенергії.

В Україні діє урядова постанова №151, якою передбачений перерахунок плати за комуналку у разі неякісних комунальних послуг.

На скільки може зменшитись сума в платіжках

  • Вода

Допустима тривалість часу, упродовж якої українці можуть залишатись без водопостачання – 6 годин на добу. Якщо води немає понад 6 годин на добу, то суму в платіжці мають зменшити на 3,3%. Причому таке зменшення передбачено за кожний день, в який водопостачання було відсутнє довше 6 годин. Наприклад, якщо води не було три дні, то сума має бути зменшена майже на 10%.

  • Опалення

Українців попередили, що цього опалювального сезону температура в приміщеннях буде на два градуси нижчою. Якщо температура в приміщенні нижча за 18 градусів, то можна претендувати на зниження суми платежу на 3,3% за кожну добу.

  • Гаряча вода

Гарячою вважається вода, температура якої становить від 50 до 75 градусів. Якщо ж її температура дорівнює від 45 до 49 градусів, то вартість такої води має бути нижчою на 10%, а якщо вона ще прохолодніша (від 40 до 44 градусів), то плата стає нижчою на 30%. За воду, температура якої не перевищує 40 градусів, можна платити, як за холодну.

Українці зможуть отримати виплати на комуналку

З 1 січня 2023 року українцям виплачуватимуть пільги на оплату житлово-комунальних послуг виключно грошима. З урахуванням змін, Пенсійний фонд перераховуватиме пільгові гроші:

  • пенсіонерам, які отримують пенсію у банках або через відділення Укрпошти, – на їхні пенсійні рахунки;
  • українцям, які не одержують пенсію – на поточні рахунки, відкриті в Ощадбанку за зверненням органів Пенсійного фонду України (ПФУ).

Виплата пільг у готівковій формі проводитиметься після укладання договору одержувача з Ощадбанком.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами на комунальні послуги після опалювального сезону. Також ми писали, як зміняться тарифи на комуналку у грудні 2022 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.